Autor Jiří Dvořák navazuje na svůj úspěšný Rostlinopis 
a nyní staví do popředí zájmu stvoření, z nichž hrdiny asi dosud nikdo neudělal. Píše 
o těch, kteří s námi sdílejí zahradu, byt, postel nebo rovnou kůži, a přitom je většinou nevnímáme ani nevidíme. Drobní brouci, hmyz, škůdci, bacily a všelijaké další breberky vystupují v zábavných příbězích a malý (i velký) čtenář odhaluje tajemství jejich světa, zjišťuje, že prožívají opravdová dobrodružství.

Dozvíte se například o rušníkovi muzejním, pro kterého je prostě k sežrání sbírka motýlů nebo vycpaný vorvaň, 
o tom, že pečený rus domácí není nebezpečný a že mandelinka bramborová se náramně hodila divným pánům, kteří se chopili vlády v naší zemi po válce, jíž se říká studená, ale krutá byla, až to pálí.

Vši, blechy, roztoči,faraoni, žravé housenky a jiný hmyz, plísně a další nechutné potvory, které nikdo nemá rád, a přece tu jsou. Všechny mají své příběhy, některé jsou užitečné, jiné obdivuhodné. Píše o nich Jiří Dvořák v knize pro děti Havětník.Jiřímu Dvořákovi se podařilo ke spoustě informací z přírody přidat i zajímavosti z historie, to vše s lehkostí a vtipem. Potěší zmínka o profesoru Lukešovi, který se rozhodl, že se seznámí s tasemnicí. Vedle příběhů havěti se ještě objevují samostatné hádanky jako: Je to tajný motýl/ Je to krejčí naopak./ S tvojí šálou 
v břiše/ letí oknem do oblak.

Havětník doplňují ilustrace Daniely Olejníkové, které se svým stylem přesně hodí 
k příběhům. Na přebalu navíc všímavější čtenáři najdou návod, jak postavit hotel pro hmyz. Ještě vám chybí vánoční dárek pro malé zvědavce? Dejte šanci havěti a Havětníku.

ANDREA ZAHRADNÍKOVÁ
Autorka je redaktorkou Českého rozhlasu

Jiří Dvořák: Havětník. 72 stran, Baobab, Tábor/Praha, 2015, 299 Kč.

Očima autora: Průvodce pavilonem havěti

„Každý z nás má doma malou, ale docela početnou zoologickou zahradu. Chová v ní mouchy, pavouky, octomilky… ano, někdy i blechy nebo vši. Jenže v téhle zoo chybějí popisky. Což je škoda, protože každý z těch malých živočichů má svůj příběh. Tak mě napadlo je sepsat – a vyšel mi ilustrovaný průvodce pavilonem havěti. Doufám, že bude bavit děti i jejich rodiče. A že se při čtení nebudou moc drbat. Po havěti se většinou oháníme, vyháníme ji a hubíme – často hlavně proto, že ji neznáme. Ten, kdo by se podíval zblízka, ale zjistí, že havěť může být hezká – jen si (když vám to dovolí) prohlédněte sršeň! A vlastně i docela sympatická, jako škvoři, světlušky… nebo moje oblíbené vosy. A taky možná přijde na to, že ta nejhavěťovatější havěť na Zemi se jmenuje člověk rozumný. I když v téhle knížce nemá samostatnou kapitolu.“
Jiří Dvořák