Skupina staví na spojení rapu a rocku, od kterého se kdysi očekávalo otevření nových možností, ale celá bublina poměrně rychle splaskla a zůstalo jen několik přeživších typu Linkin Park nebo Faith No More. V tuzemských vodách se usadila zejména funkově odlehčená, pestřejší odrůda tohoto žánru a s přimhouřeným okem bychom sem mohli zařadit i Lex Barker.

Ti na svém debutu vedou zejména boj s klišé. Například na obalu se kapele ještě podařilo pohrát si s názvem desky užitím Braillova slepeckého písma, v textech písní podobná snaha ale ne vždy vyjde. Vzhledem k poměrně nízkému věku členů skupiny jsou tématem většiny skladeb pochopitelně vztahy. Kvůli rapové upovídanosti jsou ale zajímavé nápady ukryté pod nánosy jednoduchých rýmů, mezi kterými najdeme i učebnicové „láska – páska“.

O poznání lépe na tom je stránka hudební. Lex Barker využívají množství samplů, které propojují s rockovými základy. Každé skladbě tak hudebníci naordinovali odlišné aranže a atmosféru, takže zatímco úvodní Chakram míří svým tématem i hudbou na Východ, klipová Mě baví představuje kytarový letní hit.

Album skupiny Lex Barker s názvem Slepě do tmy.Tato píseň se objevila už na třískladbovém EP z roku 2013, kterým Lex Barker své aktuální CD doplnili, aby dosáhli stopáže dlouhohrající desky. Od ostatních skladeb Slepě do tmy se ale tyto neliší, všechny písně skupina na koncertech hraje už od svých začátků a album tak svým způsobem shrnuje první kapitolu fungování kapely.

Lex Barker umně střídají naostřené kytary s tanečními rytmy a beaty i silnými refrénovými melodiemi, rapové pasáže frontmana MC Age se zpívanými částmi a skladby jako titulní Slepě do tmy nebo právě Mě baví jsou natolik chytlavé, že by se s trochou fantazie daly označit za rádiové. V některých případech bohužel také za zbytečně podbízivé a repetitivní.

S opravdovým Lexem Barkerem, představitelem filmového Olda Shatterhanda má skupina pramálo společného. Podle debutu Slepě do tmy je ale jasné, že ani českobudějovický kvartet není radno úplně podceňovat. O proklamovanou spásu hudební scény se sice nejedná, potenciál, byť zatím ne naplno využitý, ale Lex Barker mají.

Lex Barker: Slepě do tmy. Celkový čas 47 minut, vlastní náklad, 2016.

PETR ŠRAJER
Autor studuje muzikologii

Hodnocení Deníku: 60%