Satisfucktion z Českých Budějovic platí za jednu z nejlepších neznámých rockových skupin u nás. Bohužel 
v posledních letech mívá kapela jen okolo deseti koncertů ročně a předchozí řadová deska jí vyšla v roce 2011. Spíše než svou vlastní hudbou jsou tedy za hranicemi kraje její členové známí pořádáním dramaturgicky zajímavého hudebního festivalu Dead End nebo díky angažmá zpěváka Broni Míky ve vokálním tandemu pražských Atari Terror.

Nedávno ale Satisfucktion vypustili do oběhu své nové pětipísňové EP Reflection. Obzvláště zpozornět by měli ti, kdo mají kapelu zafixovanou jen jako epigony amerických Sevendust a dalších skupin, jejichž tvorba je z některých skladeb Satisfucktion možná až moc silně cítit. Aktuální nahrávka je totiž osobitější a více než v minulosti se zde experimentuje.

S přímočarostí starších písní jako je Web and Veil se posluchač na Reflection nesetká. V žádné skladbě si skupina nevystačí s jedním rytmem, melodií nebo náladou, čehož dostatečným důkazem je už první My Desire, kde vedle sebe fungují až panterovsky nekompromisní riffy a klidné vybrnkávání. Podobných kontrastů skupina využívá také v ostatních písních alba Reflection.

Nové CD skupiny Satisfucktion se jmenuje Reflection.Na ploše dvaceti minut se Satisfucktion letmo otřou 
o industrial a v písni Always Behind (Here I Stand) zase připomenou svou slabost pro akustické nástroje, kterou projevují i na tradičních 
unplugged koncertech. Hlavní část desky ale tvoří typičtější tvrdě rocková až metalová tvář.

Zmíněníhodný je pěvecký výkon Broni Míky. Ten totiž obzvláště ve skladbě The Plan snese srovnání s prvoligovými tuzemskými rockovými vokalisty. Jeho kolega z Atari Terror Daniel Kurz potom, stejně jako v případě předchozího alba Penumbra, opatřil album grafickou stránkou. V tomto případě ale poměrně nezvyklou, protože obal EP je pojatý tak minimalisticky, až se na první pohled zdá, že ani žádnou grafickou stránkou nedisponuje.

Reflection je krátký vhled do současného hudebního stavu skupiny, která rezignovala na boj o popularitu, ale svým fanouškům je přesto schopná dodat do detailů vypilovaný, nepodbízivý materiál. I když 
v tomto případě jen dvacetiminutový.

Satisfucktion: Reflection. Celkový čas 18:48, vlastní náklad, 2015.

PETR ŠRAJER
Autor studuje muzikologii

Hodnocení Deníku: 70%