Nejinak tomu je u Petra Muka, který se ke svým nedožitým kulatinám dočkal výběrového trojalba Platinum Collection.

Různých 'bestovek' má zpěvák na kontě několik a ta se 
s novou kolekcí samozřejmě ve velké míře překrývají. Přesto je nejnovější počin 
v několika ohledech hodný pozornosti. Platinum Collection je rozdělené na tři logické celky, mapující Mukovo působení v novoromantickém Oceánu, jeho židovstvím notně ovlivněném Shalomu a pozdější zpěvákovu sólovou dráhu. Vzhledem k připomínanému výročí obsahuje symbolických padesát skladeb.

O tom, jaké písně se na jednotlivá CD dostanou, hlasovali tentokrát na internetu sami fanoušci. Ti také rozhodli 
o pořadí skladeb, které se určilo podle počtu hlasů. Díky tomu postupují desky od notoricky známých hitů níž po žebříčku popularity, což je poněkud nezvyklá stavba výběrového alba. Na konec každého disku dramaturgové přidali ještě písně, které sice 
v hlasování neuspěly, ale pro Mukův hudební vývoj byly důležité. Například na oceánský disk tak přibyli Havrani, píseň, která de facto předznamenávala éru Shalomu.

Nové trojalbum Platinum Collection přináší 50 písní Petra Muka.Platinum Collection opomíjí zpěvákovu muzikálovou kariéru, což je nakonec možná spíše dobře než špatně. Stejně jako všechny předchozí kolekce ale i tato zapomíná na předoceánské období Petra Muka, strávené v punkovém Duralu nebo alternativnějším GASu. Možná by stálo za to místo osvědčených jistot, jako je Ráchel, Prázdná ulice, Slunce a Teď zastav čas, dostat konečně na světlo i tyto staré nahrávky.

Přesto výběrové trojalbum vlastně poprvé zachycuje vývoj osobitého zpěváka, jehož hudební dráha se sice rozhodně neobešla bez přešlapů (obzvláště po nastartování kariéry pod vlastním jménem), ale jehož písně patří mezi to lepší, co naše popová scéna nabízí. Díky absenci jakýchkoliv bonusů nebo raritních nahrávek nad ní fanoušci a majitelé dřívějších kolekcí nejspíš ohrnou nos. Případným novým posluchačům a těm, kteří znají pouze některou etapu jeho kariéry, ale Platinum Collection nabízí dostačující základ a ukázku většiny hudebních tváří Petra Muka.

Petr Muk: Platinum Collection. 3CD, Warner Music Czech Republic, 2015, 459 Kč.

Hodnocení Deníku: 70%



PETR ŠRAJER
Autor studuje muzikologii