Zahrál si i v hollywoodských filmech a v zahraničí jej zastupuje společnost Endeavor, která reprezentuje i Juda Lawa, Kieru Knightleyovou či režiséra Martina Scorseseho. V ČR natočil Roden celkem na sedm desítek celovečerních filmů a nastudoval pozoruhodné divadelní party.

Úspěšné tažení na zahraniční filmová plátna zahájil v roce 2000 rolí psychopata ve filmu Patnáct minut s Robertem de Nirem. Od té doby se objevil ve víc jak deseti filmech po boku Rowana Atkinsona, Williama Dafoa, Garyho Oldmana, Matta Damona či Roberta Carlyla.

V Česku má sebou krom celovečerních i četné televizní filmy a seriály a nevšední divadelní kusy. Je silný v postavách, které se dostávají do víru podivných událostí, ale i ve zcela civilních rolích. Nejnověji exceluje v roli psychologa v seriálu Terapie z produkce televize HBO.

Herecký rod Rodenů sahá až do 18. století. Karel se narodil ve znamení Býka v Českých Budějovicích, studoval na keramické škole v Bechyni a na DAMU. Vystřídal několik divadelních štací, po roce v Národním divadle odjel na zkušenou do Anglie. Jeho prvním důležitým filmem doma byl Čas sluhů Ireny Pavláskové v roce 1989. Zahrál si v sérii snímků Dušana Kleina o básnících. K výrazným patří titulní role filmu Don Gio (1992) nebo kapitán Obruba z Brabcova Krále Ubu (1996).