Izraelskou hiphopovou operu The City postavenou na filmu noir je hlavním lákadlem festivalu Malá inventura. Jde o 12. ročník, poprvé je ale i v Českých Budějovicích, kde ho produkuje kulturní prostor Kredance. V anglické verzi zazní 25. února v premiéře, start je v 19.30 hodin.

„Je to detektivka postavená na filmu noir. Většina mladých lidí tento filmový žánr už nezná, proto jsme zvolili bližší formu hip hopu a rapu,“ říká řežisér Arik Eshet z divadla Incubator s tím, že nejdřív byla hudba, s níž hiphopová formace z The Victor Jackson Show vystupovala v jednom z klubů.

„Kluci tam rapovali a u toho dělali takovou scénku, to mě inspirovalo,“ řekl režisér a podotkl, že ačkoli má hiphopová opera do divadla přilákat mladé lidi, není jen pro mladší publikum. „Pro mladé je to super, vrátí je to k divadlu, kam chodí převážně starší publikum. Ale není to otázka věku, nýbrž dobrého divadla. Zatím se nám daří. Většinou starší lidé berou do divadla ty mladší, tentokrát to může být naopak!“ dodal Arik Eshet.

Zdroj: Youtube

Jihočeští návštěvníci DK Metropol budou moci vidět operu poprvé v angličtině, doplněnou o několik českých slov, která se tam během nynější několikadenní návštěvy skupiny stačila do textů dostat. Unikátní je, že všechny texty jsou zhudebněné. „Hudba je prakticky nepřetržitá, proto to není muzikál, kde se zpívá jen občas, a proto jsme to nazvali operou. Nezazní ale jen rap, vlivy přichází také ze soulu, blues, r&b a vše má atmosféru filmu noir,“ vysvětlil Omer Havron, autor hudby. Po návštěvě České republiky čeká operu turné po světě, následuje například Skotsko.

Rapová opera, celá odehraná v rýmech a jako jedna dlouhá píseň, kombinuje rap, hip hop a mluvené slovo s divadelními a básnickými texty. Opera je inspirována černošskou hudbou, filmem noir a detektivnímu filmy. „Zápletka se odehrává okolo hrdiny jménem Joe, cynického a hořkého detektiva pracujícího ve zkorumpovaném a prohnilém městě. Jednoho večera, když se městem žene velká bouře, přichází do jeho kanceláře mladá žena a sdělí mu tajemné zmizení své sestry. Joe se rozhodne případem zabývat. Je to rozhodnutí, které by ho mohlo stát vlastní život,“ popsala Markéta Málková z budějovického kulturního prostoru Kredance.

V DK Metropol má 25. února evropskou premiéru izraelská hip hopová opera Te City.Festival Malá Inventura nabízí to nejvýraznější na poli nového divadla za uplynulý rok. Každoročně má přehlídka vyprodáno. „Jako občanské sdružení Nová síť propojujeme promotéry z České republiky i světa, děláme pro ně různá setkání, aby si mohli vyměnit zkušenosti. Izraelská ambasáda nás kontaktovala a pozvala do Tel Avivu. Viděli jsme 40 různých předstvení, ale The City jsme si oblíbili nejvíce, a tak ho nyní můžete vidět tak v Českých Budějovicích,“  doplnila produkční festivalu Dagmar Kantorková.

Operu podpořila také izraelská ambasáda. V Budějovicích to vysvětlil její zástupce Shahar Shelef. „Kultura má spojovat lidi různých kultur a národností, proto jsem rád, že The City budou moci vidět lidé nejen u nás, ale také v Praze a regionech. Ještě jsem představení neviděl, ale podle znalců je to jedno z nejlepších současných představení v Izraeli. Proto jsme ho také podpořili,“ řekl zástupce Shahar Shelef.

Vstupné na The City, která začne 25. února od 19.30 hodin v Metropolu, je 200 korun, pro studenty 150 korun.

DAVID PELTÁN
s přispěním Václava Koblence