Nerudná, úlisná, znechucená, že manžel její dcery nemá drahé auto ani vilu na Ořechovce. Přesvědčivě ji v komedii Zdeňka Trošky Doktor od Jezera hrochů hraje Eva Holubová.

Její postava vykazuje typické rysy čecháčkovství. „Helenka Růžičková by řekla: z hov.. Přemyslovna, to je přesně ono. Spoustu dětí dnes ještě vychovávají matky, které myslí stylem co je doma, to se počítá a pro které je každá neznámá strach. Myslím si, že je to ode mě užitečná role pro tento národ, asi mě za to bude hodně lidí milovat jako za Requiem pro panenku. Už se těším na ty anonymy,“ říká padesátiletá herečka.

Podobných žen jako je Košvancová potkává denně dost, nejvíc na poště. Chodí tam řešit sporožiro, vyplnit složenky, což ale ne vždy zvládne správně hned napoprvé.

Z úřadů má strach

„Paní se mě ptá, na co chci dvě, tak říkám, kdybych jednu zkazila. Jdu, zkazím to. Vystojím frontu znova a slyším: Teda, paní Holubová, kdyby to dělali takhle všichni! Zkazím to znovu, tak jdu raději na jinou poštu. A tam je stejná baba,“ popisuje.

Našla naštěstí jednu poštu, kde jsou k ní úřednice hodné a složenky vyplní za ni, zatímco ona si s nimi povídá třeba o pečení cukroví. Jak říká, tam chodí na terapii. Jinak má ale strach z každého úřadu.

„Znám tyhle ženy z OPBH, frontové bojovnice. Když je napsáno u doktora neklepat, tak čekám, odkašlávám, pak vyleze sestra a říká: končíme, proč jste nezaklepala?“ vypráví herečka.

Natáčení ji bavilo, ačkoli se pracovalo i ve čtyřicetistupňovém vedru. Dokonce má už vymyšlený začátek druhého dílu. „Doktora Pištěláka si v Africe opékají. Na svatbě doktora a letušky se zase roštuje prase, to bude ten fór. Na svatbu pozvou Klepla, ten skončí se mnou a změním se,“ má jasno o scénáři.