Kopáč s krumpáčem sedí na kolejích, hledí do dáli a upíjí z lahve. Snímek Pavla Diase Širokorozchodná otevírá kolekci deseti výstav Národního muzea fotografie v Jindřichově Hradci. Nadělilo si je k deseti letům existence a divák ve dvou patrech potká do 30. září Václava Havla, TGM, emotivní situace i nahá těla.

Diasova fotografie ilustruje citát z úvodu expozic: Umění není věc, je to cesta. Ta v hradeckém muzeu začíná výstavou Moc médií, která přibližuje české dějiny fotografie od roku 1839 dodnes. V první části zájemce spatří aparáty Flexaret či Hasselblad, zvětšovák, retušovací stolek i ateliérový přístroj Goldmann z roku 1890. V sekci portrétů figurují Dalí, Jan Werich, Ema Destinnová, Alois Vašátko či Muži 28. října.

Retro pocítí příchozí vedle, kde se pod názvem  Langhans, Šechtl, Seidl a ti druzí představují jihočeské fotoateliéry. Lidé zde získávali první fotozkušenosti díky pražským fotografům, kteří od půle 19. století jezdili po venkově. V té době zde vznikly první stálé fotoateliéry a v Hradci se člověk dozví i něco o těch polozapomenutých, jako Antonín Wild, Richter nebo Quast.

TGM v hradeckém pivovaře

Podobně dýchá kolekce věnovaná TGM, od jehož úmrtí uplyne v září 75 let. Jde o 30 digitálních zvětšenin z dobových negativů. Jejich autorem je průkopník zpravodajské fotografie Rudolf Bruner-Dvořák a většina snímků se dostává na veřejnost poprvé. Zachycují Masarykovu účast na sokolských sletech, volbu prezidenta, vojenské přehlídky, setkání s legionáři i neoficiální záběry z chvil odpočinku.

Bruner-Dvořák fotil i vítání TGM při návratu do Prahy v roce 1918, prezidenta s dcerou Alicí, návštěvu v Černínském pivovaře a také pohřeb, kde spolu na fotce stojí vnuci Leonard a Herbert Revilliodovi a Jan Masaryk. „Snímky kladou důraz na reportérskou a obrazovou kvalitu," uvedl kurátor Pavel Scheufler.

Jemně dojemně působí přechod z této výstavy do expozice Oldřicha Škáchy – na zdi visí dva portréty TGM na koni a vedle Václav Havel s véčkem. Škácha zde představuje soubor Lidé, kterých si vážím s podtitulem Václav Havel a česká společnost 1966 – 2011. „Je to pro mě srdeční záležitost. Tváře těchto lidí mě oslovují lidstvím, charismatem, citem, skromností. Byly to a jsou nenahraditelné osobnosti!" zdůraznil Škácha, jenž je znám jako Havlův fotograf.

U Kundery i Čáslavské

Výběr otevírá snímkem ze srpna 1968, kde na Václavském náměstí zachytil Pavla Bobka s Janem Kaplickým. Nechá nahlédnout k Formanovi a Kunderovi, ukáže svatbu režiséra Pavla Juráčka, jemuž svědčili Václav Havel a Pavel Landovský. Rok po Chartě 77 fotil Škácha Vlastu Chramostovou při Macbethovi v bytovém divadle, Věru Čáslavskou v 80. letech, kdy jako nežádoucí trénovala dorostenky. Nechybí slavný kohoutovský snímek, který Rudé právo otisklo s titulkem Kdo se koupe v šampaňském?, z 90. let zaujme setkání dvou pronásledovaných farářů, Sváti Karáska s J.A. Opaskem.

O některých výstavách je zbytečné se rozepisovat, stačí jména: v kolekci 33 osobností dějin české fotografie lze potkat Drtikola, Ehma, Funkeho nebo Sudka, v části Zlatý fond NMF je to podobné: best of od osobností jako Cudlín, Hochová, Kyndrová, Sitenský, Šibík nebo Štreit. Čistě subjektivně jeden tip: Děti pod Notre Dame, Miroslav Hucek, 1966.

Snímky, které byly určeny k likvidaci, představuje Archiv Klubu fotoreportérů Syndikátu novinářů ČR. Divák uvidí Gagarina v Helsinkách, Jiřího Suchého se synem, Karla Svolinského, záběry z února 48 i sociální témata. Jak vidno, mnohdy jsou v archivu reportéra lepší fotografie než ty, které se zařadí do novin…

V dlouhé chodbě působivě atakují vnímání nahá těla Jaroslava Prokopa, který s nimi poprvé pracoval roku 1982 ve Starém Mostě, který záhy ustoupil těžbě uhlí. „Nahé lidské tělo dalo mé práci nový rozměr a stalo se pevnou částí mé tvorby," říká fotograf.

Ale dost slov. Zajeďte do Hradce a na pár hodin se ponořte. Čeká vás úchvat.

Výstavy v Hradci

• Moc médií – I. část: portrét
• Zlatý fond NMF
• 33 osobností dějin české fotografie
• Osobnosti jihočeských fotoklubů
• T. G. Masaryk
• Lidé, kterých si vážím: fotografie Oldřicha Škáchy
• Fotografie z Archivu klubu fotoreportérů Syndikátu novinářů ČR
• Langhans, Šechtl, Seidel a ti druzí: fotoateliéry na jihu Čech
• Práce s tělem: Jaroslav Prokop
• Vítr: videoart Štěpánky Pasekové

Zdroj: http://www.nmf.cz/