Rok 2013 přinesl kapele známé tím, že v místech, kde hraje, sází stromy, 29 koncertů v zahraničí. Nejzajímavější zkušenosti si přivezli v říjnu 
z pouštního festivalu InDNegev v Izraeli, jedné z největších světových přehlídek hudby, řazené do odnože indie.

„Že kapela jako my jede hrát do Izraele, je absolutně bizarní. Člověk má nějaké představy, asi i romantické, ale realita je jiná. Lidé festival vykreslují, jak je velký, nejlepší, přijedete… a byl to téměř underground. Mezi dunami v poušti dvě scény smontované z lešení, přičemž tam směřují všechny místní kapely, protože je to jediný festival toho druhu v zemi. My jsme navíc byli první zahraniční kapela, která tam kdy hrála," říká Václav Havelka, šéf Please The Trees, kytarista, zpěvák a autor písní.

Areál je v poušti, asi dva kilometry od pásma Gazy. Proto  'sekuriťáci' u pódia drží v rukou samopaly. Kapela z Česka zapůsobila jako deus ex machina, diváky nadchla. Skupina si zahrála i ve studentském rádiu v Tel Avivu a kousek Izraele přiveze letos sem: pozvala kapelu L.F.N.T., s níž přijede na festivaly United Islands 
a Valašský špalíček. „Izrael je velmi zajímavá a intenzivní země. Byla to parádní zkušenost," hodnotí Václav Havelka.

Další turné absolvovali 
o měsíc později v Polsku. To mají obježděné křížem krážem, na koncerty jim chodí padesát až sto lidí. Hráli v Katovicích, Lodži, Poznani i na Open'er festivalu ve Gdyni. Než se vydali na jedenáctihodinovou cestu domů, střihli si improvizovaný koncert u venkovního baru. Ze záznamu na youtube je patrné, že s velkým ohlasem.

Zdroj: Youtube


„Hráli jsme asi 25 minut do té doby, než to ukončila ochranka s tím, že to nebylo povolené. Takové věci vymýšlíme pořád a máme je nejraději," říká Václav Havelka.

Please The Trees projeli loni i další evropské země. V prosinci se objevili na velkém belgickém festivalu Glimps, kde se hraje v klubech po celém městě, na pozvání Českého centra, která jim v řadě míst pomáhají, zajeli do Bulharska. Překvapilo je Rumunsko. Na facebook dali zápis: V Rumunsku cestou do kostela senioři stopují. Ne po jednotlivcích, ale po zástupech.

Please The Trees v Belgii.V březnu čeká skupinu cesta do USA, zůstane měsíc. Vrací se na festival South By South᠆west v Austinu, který berou jako prestižní i americké kapely. V roce 2010 si je pořadatelé sami vybrali, tentokrát během turné projedou Chicago, New York,  Washington DC i Texas.

„Cítím, že jsme prožili přelomový rok: žánrově jsme se trochu posunuli od zasněného kytarového pábení až k extatičtějším polohám, psychedelii. Energie se hodně uvolnila, jsme na vlně tichého souznění, podnikáme ponory do těchto emocí. Je to dáno i časem, který spolu trávíme. Jsme intenzivní těleso, ve kterém není prostor na to, aby něco skřípalo," hodnotí Václav Havelka.

V plánech figuruje nová deska, písně jsou ze tří čtvrtin napsané. Novinky připravuje Václav Havelka rovněž se seniorským sborem Elpida 
v kampani Mluvme o stáří.

Na jih Čech dorazí Please The Trees v sobotu do českobudějovického Kredance, 28. ledna odehrají v pražském Lucerna Music Baru Koncert pro šumavskou divočinu. Rádi ale jezdí i do malých měst – a občas tam zažijí věci nevídané, jako loni při Loučení s létem ve Svojanově na Hané. Na valník, kde právě zvučili, přišel jeden místní, spustil Včera z večera tmavá noc byla… a bubeník Jan Svačina se přidal.