Dílo zplozence pekla, jak si sám říkal, budí emoce. A velký zájem. Proto krumlovské Egon Schiele Art Centrum (ESAC) prodlužuje výstavu Josefa Váchala a expozici Fotoateliéru Seidel, jež dosud vidělo 40 000 lidí, do 
31. ledna. Rekordní sezonu zažilo i Husitské muzeum v Táboře. Díky výstavě o Janu Husovi, jež zahrnuje přes 200 exponátů a přilákala okolo 12 000 lidí. Ta skončí tuto sobotu.

Tábor tak bude poslední tři dny připomínat kazatele, od jehož upálení letos uplynulo 600 let. „Je to náš dosavadní výstavní vrchol a nejhodnotnější soubor předmětů co do pojistných cen,“ řekl ředitel muzea Jakub Smrčka.

Mezi zajímavosti patří zejména nová národní kulturní památka, pozdně gotická oltářní křídla z Roudník, jejichž náhodný objev spadá do 60. let, kdy se v obci opravoval oltář. Dále ústřižek takzvaného Husova pláště, obraz Václava Brožíka z roku 1883 Hus před koncilem kostnickým nebo raritní vycházková hůl s hlavičkou Jana Husa.

Husitské muzeum v Táboře připomíná mimořádnou výstavou fenomén kazatele Jana Husa, od jehož upálení uplynulo 600 let. Na snímku plátno Václava Brožíka, zachycující Jana Husa na koncilu v Kostnici.

Expozice zabírá přes 600 metrů čtverečních. Asi největší vzácností je Husův hrneček ze Sezimova Ústí, jediný dochovaný doklad liturgické nádoby prvních tamních husitů.

„Výstava rozhodně pomohla návštěvnosti, která byla větší než předchozí roky,“ řekla za muzeum Kateřina Nimrichtrová. Obdobně rozsáhlé expozice plánují na rok 2017, kdy představí sbírky muzea v německé Kostnici, a na rok 2020, kdy Tábor oslaví 600 let.

Tři z pěti výstav, které tvoří soubor Mysterium Šumava, zavře 1. listopadu Egon Schiele Art Centrum. S prostory krumlovské galerie se rozloučí Ondřej Maleček, Karin Pliem 
a Katharina Dietlinger. Rozloučí doslova, protože 31. října přijedou na komentované prohlídky. Dvě hlavní expozice, Josefa Váchala a Seidelů, ESAC pro mimořádný zájem prodlužuje do 31. ledna.

„Nevzpomínám si, že bychom kdy měli návštěvníky, kteří tady zůstavají mnoho hodin, někdo čtyři až pět hodin. Váchal má zvláštní magii, kterou spousta lidí objevilo a zamýšlí se nad jeho osudem,“ řekla ředitelka galerie Hana Jirmusová Lazarowitz.

V Egon Schiele Art Centru skončí 1. listopadu tři výstavy ze souboru Mysterium Šumava: díla, která vystavili Ondřej Maleček (jeho obraz na snímku), Karin Pliem a Katharina Dietlinger. Expozice Josefa Váchala a Fotoateliéru Seidel potrvají do 31. ledna.Váchala připomíná ESAC chronologicky. Vzácností jsou dva originály knihy Šumava umírající a romantická. Váchal vytvořil jen 11 výtisků, dnes jde o nedostupné dílo v hodnotě milionů. „Jeho práce, které věnoval tisíce a tisíce hodin, je mimořádná. Máme zde stovky děl, téměř kompletní sbírku jeho ex libris, je to jedna z největších výstav, kterou v budoucnu málokde uvidíte,“ řekla ředitelka.

Zve i na tři končící kolekce. Obrazy Ondřeje Malečka (*1977) vnímá jako pozvánky do krajiny. Ondřej Maleček se na Šumavě poprvé ocitl při sympoziu na Kvildě, kam ho pozval kurátor Marcel Fišer. Dnes se rád vrací na místa jako Boubín, Horní Vltavice, Kubova Huť, Filipova Huť, Modrava, prameny Vltavy.

K Šumavě má blízko i 32letá rodačka z Würzburgu Katharina Dietlinger. „Její obrazy jsou nádherné. Na jednu stranu představují téměř ideální přírodu – vrcholky stromů, zalesněné a zasněžené kopce, louky s květinami, plné lidí, ale i plné odpadků. Ukazuje rozpor mezi ideální přírodou a tím, co z ní děláme,“ řekla ředitelka.

V krumlovském Egon Schiele Art Centru skončí 1. listopadu tři výstavy ze souboru Mysterium Šumava: díla, která vystavili Ondřej Maleček, Karin Pliem a Katharina Dietlinger. Expozice Josefa Váchala a Fotoateliéru Seidel jsou prodlouženy do 31. ledna.

Podobné téma maluje 52letá Karin Pliem z Vídně. Dělá velkoformátové olejomalby rostlin, ekosystémů. „Její obraz vás vtáhne. Ty nové jsou velmi pozitivní, rozmlouvají s člověkem,“ říká ředitelka galerie.

Návštěvnost ESAC narostla oproti minulému roku o deset až patnáct procent, Váchala zatím vidělo 40 000 lidí. Objevili ho i zahraniční návštěvníci, ředitelce nadšeně píší.

„Naše nejúspěšnější výstava byl Picasso, rok 1995, v době, kdy byl Krumlov zavalen masami lidí, to jsme atakovali sto tisíc za rok. Tato návštěvnost je pryč, posledních pět let bylo slabých, bylo vidět, že lidé šetří. Tento rok je to pro nás příjemná změna, návštěvnost jde nahoru, mám pocit, že lidé se začínají obracet nejen k věcem materiálním a každodenním, znovu se vrátili do galerie a řada z nich si koupí katalog, pohlednici nebo plakát, mám velkou radost,“ řekla Hana Jirmusová Lazarowitz.

V číslech
Jan Hus v Táboře
• Trvá do 31. října
• Základní vstupné 100 Kč
• Snížené vstupné 60 Kč

Mysterium Šumava

• Váchal a Seidel do 31. ledna
• další tři výstavy do 1. listopadu

Vstupné
• Základní 160 Kč
• Studenti, handicapovaní 90 Kč
• Senioři nad 65 let 120 Kč
• Rodiny (2 dospělí, 3 děti) 350 Kč
• Děti do 6 let Zdarma