Malířku, která se proslavila ilustracemi Babičky, Karafiátových Broučků nebo slabikářem Poupata, z něhož se učilo číst několik generací dětí, připomene Prácheňské muzeum v Písku. Začala tam výstava její vánoční a pohádkové tvorby, zahrnuje necelých sto originálních prací.

Narodila se 24. března 1892 v Kutné Hoře, studovala u Jakuba Schikanedra či v Paříži 
u Zdenky Braunerové. Brzy po návratu do Československa se zaměřila na dětského čtenáře. Její kresby se objevovaly na pohlednicích, kalendářích, plakátech, je autorkou mnoha skládacích leporel i papírového betlému. Ten je součástí výstavy, dále řada ilustrací 
s tématem Vánoc, koledování a zimních radostí.

Prácheňské muzeum v Písku připomíná ilustrátorku Karafiátových Broučků, Marii Fischerovou Kvěchovou. Snímek z roku 1983.Na jihu Čech je to vůbec první výstava této autorky. Přináší dosud nezveřejněné obrázky. „Většinu věcí mají dědicové doma ve skříni, jsou jich mraky: různé akvarely, kresby, pohybové vánoční hračky podobné jako dělal Vojtěch Kubašta, kde se třeba roztočí děti na kolotoči. Malovala hlavně děti, všichni její andělé mají dětskou tvář, tím se proslavila,“ řekl etnograf Prácheňského muzea Jan Kouba.

Ilustrátorka, jež měla po roce 1948 zakaz publikovat, se stává opět známou díky několika mimořádně úspěšným výstavám z posledních let. Jak žila, přiblížila na besedě Naše bába malovací její vnučka Helena Kratochvílová.

„Žena, kterou většina z nás nevědomky od vidění zná, protože byla jako malá holčička nejčastějším objektem, který její babička zachycovala.  Bude mluvit o ne vždy idylických chvílích jejího života, které však dokázala překonávat s velkou lidskostí, nadhledem a s nezbytným kouskem tužky a papíru,“ popsal etnograf Jan Kouba.
Výstava zůstane v chodbě knihovny Prácheňského muzea do konce roku.