Před pár lety partneři, dnes nepřátelé. Kytarista Rudy Linka a byznysman Jan Nedvěd, kteří spolu pořádali Bohemia Jazz Fest (BJF), jsou od loňska konkurenti: rozešli se ve zlém a podnikatel z Mane založil South Bohemia Jazz Fest (SBJF). Linka to označil za parazitování na značce, u soudu získal předběžné opatření, jenže podle kytaristových slov Nedvěd i poté pracoval se stejným názvem.

„Používají ho dál, tak jsme podali trestní oznámení. Ani na chvilku nepochybuji o tom, že je to naprostý záměr: máme mezinárodní renomé a oni dělají festival dva týdny po nás, vydávají se za nás a na webu se tváří, že jsou daleko větší než my," řekl Linka.

Nedvědova akce má ale nyní název Jihočeský jazzový festival. Známý podnikatel reaguje, že ho používají od loňska a logo mají zaregistrované jako ochrannou známku. „V roce 2011 jsme používali i anglickou verzi South Bohemia Jazz Fest, tu nyní nepoužíváme, viz webové stránky. Spor o název je dle mého názoru nesmyslný, všichni naši sponzoři samozřejmě vědí, že náš festival a BJF jsou dvě různé akce," komentuje Jan Nedvěd.

Pravda je, že na webu už se operuje pouze s novým pojmenováním, ale v záhlaví stránek stále figuruje zkratka SBJF, kterou také google nabídne jako první, když se zadá celý název  BJF.

Na kritiku ohledně velikosti akce Nedvěd odpovídá, že podporoval  muziku na jihu Čech a pořádal jazzové koncerty před vznikem BJF. S jinými festivaly se nesrovnává. „Pouze chceme pomáhat  při  jazzových akcí a obohatit hudební nabídku i o tento žánr na Budějovicku, kde na rozdíl od dalších velkých měst výrazněji chyběl. Za poslední rok to bylo víc než 25 koncertů," doplnil šéf představenstva holdingu Mane.

Spor o účetnictví

Známkoprávní spor ale není jediný, který se vede. Linka tvrdí, že mu Nedvěd  nepředal účetnictví. „Je to nelegální, takže musíme k soudu, a doufám, že se dokumenty neztratí," zmínil Linka. K tomu Nedvěd podotkl, že účetnictví BJF prověřuje každý rok nezávislý auditor.

Ve sporu jde podle Linky také o peníze. Nedvěda obvinil z krádeže. „Cítím se zneužitý. V roce 2010 nebyly peníze na piano pro jednoho muzikanta, které požadoval, a pak jsem zjistil, že několik milionů bylo odkloněno," dodal Linka.

Proti těmto slovům se Nedvěd vymezil. Prohlásil, že je to hrubá pomluva a bude se proti ní bránit. Upozornil, že  firma Mane patřila po dobu společného pořádání BJF mezi hlavní sponzory a každý rok přispívala stovkami tisíc korun.

„Mrzí mě, že Rudy šíří takové pomluvy také proto, že jsem mu léta pomáhal. Jeho Bohemia Jazz Fest, o.p.s., dluží firmám společnosti Mane a dosud nám nezaplatil ani za rekonstrukci jeho chalupy v Lučenicích," dodal Nedvěd. Tvrzení 
o dluzích ovšem označil Linka za naprostý nesmysl s tím, že neexistuje žádný doklad.

Jediní, kdo mohou slavit, jsou tak fanoušci, jimž přibyl nový festival. Potvrzuje to Petr Vidomus z rádia Euro Jazz. „Dost nešťastné je,  že si nová akce rovnou nezvolila vlastní název. Jako pozitivní pro jazz vnímám, že v Budějovicích je další festival, jehož program vypadá velmi dobře. A zaujalo mě, že zpráva o tom, že Rudy Linka vyhrál první spor, se objevila v nejslavnějším jazzovém časopise, americkém Downbeatu," hodnotí situaci.

Další pohled na spor přinesl Karel Czaban, spoluzakladatel BJF. Zdůraznil, že od začátku byl Jan Nedvěd stěžejní sponzor. „Po druhém ročníku nám vznikl dluh, tak jsem ho požádal, ať nám pomůže," popsal Czaban. Ostře se proti Linkovi postavil i saxofonista Štěpán Markovič. Z toho, co říká Linka, je šokován. „Připadá mi, že nás přijel poučovat, co je to jazz. Ale dnes už nás nikdo, ani emigrant z Ameriky, poučovat nemusí," řekl loni Markovič.