V našem městě ho můžete slyšet hrát na vánočním koncertě 4. prosince na výstavišti. Odpovídal na zvědavé dotazy čtenářů.

Dlouho jsme vás neviděli se šátkem. Rozhodl jste se změnit image? Kolik jich máte?
Šátek nosím stále, i když už ne tolik jako dřív. Vybírám si, kam si ho vzít či nevzít. Mám jich ve skříni asi 150. Na koncertech turné ho ale určitě uvidíte.

Kolikery máte housle?
Housle mám doma troje. Ale v posledních letech hraji výhradně na mé modré. Jdou ruku ruce s mým přístupem k hudbě. Jsem také moc rád, že ukazují, že i takové tradiční řemeslo jako je houslařství může sem tam udělat nějakou změnu.

Proč jste si vybral právě modré housle?
Modrou barvu mám rád. Nebylo moc jiných možností, neboť „normální housle“ jdou od žluté k červené. Zbyla tedy modrá nebo zelená. A já si vybral modrou, aby mi šla k očím. Honza Špidlen, který je pro mne postavil, udělal báječnou práci. Jsou unikátní nejen svou barvou a jinými záležitostmi uvnitř, ale i zvukem.

Kdybyste nebyl houslistou, co byste rád dělal?
Možná nějakou manažerskou práci, ta mi docela jde a baví mne.

Chystáte pro rok 2018 nějaký nový projekt?
Poslední rok pro mne velmi pracovně nabitý. Přes léto jsem natáčel novou vánoční desku, předtím dodělával aranže a cvičil. Mezi tím jsem připravoval a točil šestidílný dokument pro ČT o slavných českých houslistech minulosti. Do toho jsem natáčel pořad pro děti o klasické hudbě Hudební perličky Pavla Šporcla, které se vysílají každé pondělí v 17.25 h na Déčku. Teď se soustředím pouze na své předvánoční koncertní turné. Zatím nový projekt nechystám, neboť nemám kapacitu vůbec o něčem dalším přemýšlet.

Co říkáte na převezení ostatků houslisty Váši Příhody do Vodňan?
Je dobře, že se o to paní Žílová postarala. Pokud se nebudeme zajímat o naši historii a nebudeme si vážit těch, co to ve světě někam dotáhli, nezlepší se to tady. I proto se já tak starám o odkaz mých předchůdců houslistů. Pokud se vše podaří a ČT mi posvětí natáčení dalších dílů o našich slavných houslistech, Váša Příhoda bude mít určitě svůj díl.

Máte ještě nějaký tajný sen, který se vám prozatím nesplnil?
Moje sny se postupně plní. Ale mám obavu, že kdybych teď nějaký prozradil, tak se tato úspěšnost mohla zpřetrhat.

Jakou máte v Českých Budějovicích nejoblíbenější restauraci?
Maminku.

Celý on-line rozhovor s Pavlem Šporclem si můžete přečíst  ZDE