Putování kapra Jakuba krajem permoníků, pověst o vzniku Svaté Hory i vyprávění z Dolního Bukovska. Takové příběhy si lidé budou moci poslechnout díky Zdeňku Troškovi a jeho týmu. Režisér právě ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice natáčí třetí a čtvrtou řadu jihočeských večerníčků. Celkem tu vznikne čtrnáct nových pohádek.

Autorkou scénářů je Bára Stluková. Ta při psaní vycházela ze své knihy Pohádky 
z jižních Čech a Šumavy aneb Vyprávění kapra Jakuba. „Nejnáročnější bylo příběhy předělat na požadovanou délku rozhlasového večerníčku. Nejprve jsem vybírala jednotlivé pohádky, pak je četla nahlas a začala upravovat. Někde jsem bohužel musela škrtnout i celou postavičku nebo povedený dialog, jiné texty bylo třeba natáhnout," popsala.

Nové večerníčky se budou podobat předcházejícím sériím. Kapr Jakub v nich opět vypráví příběhy z různých míst svým sousedům a příbuzným v rybníku Bezdrev. Tentokrát zavede i do širšího okolí jižních Čech, například do hor na Příbramsku. „Pro pohádky se inspiruji při svých cestách. Mluvím s místními lidmi, koukám na historii, pověsti a to poté zpracuji," vysvětlila Bára Stluková.

Režisérem večerníčků je Zdeněk Troška. Nahrávání v rozhlase pro něj znamená zcela jinou práci než natáčení filmů. „To je za odměnu, radost, protože tady jenom hlídám  takové drobné věci. Všichni herci jsou profesionálové 
a krásně to zvládají. Samotné pohádky se mi také moc líbí, jsou skvěle napsané, mají spád a děti z nich budou určitě nadšené," komentoval.

Hlavní postavu mluví Václav Vydra. Ten má ke zvířecím rolím blízko, v dabingu už jich ztvárnil celou řadu. Příprava na kapra však byla náročnější, protože ryby nevydávají žádné zvuky, jimiž by se herec mohl inspirovat. „Je to ale vlastně i výhoda. Kapra ještě nikdy nikdo neslyšel mluvit, takže si ho můžu zahrát podle své fantazie," dodal.

Hned několika postavičkám svůj hlas propůjčuje herec Jihočeského divadla Martin Hruška. Lidé ho mohou slyšet jako čerta, permoníka či faráře. „Docela si to užívám. Na rozhlasovém herectví je skvělé, že se člověk může dostat 
k rolím, jaké si v divadle kvůli své vizáži a věku nezahraje. Já tu například ztvárním i mladého, hezkého, zasněného milovníka, což mě na jevišti už zcela určitě nepotká," řekl.

Pro jednotlivé role musel Martin Hruška hlas měnit. 
V některých dialozích se totiž jeho postavy dokonce setkávají, a tak to bylo nutné. Nejvíce si pak oblíbil permoníky.

Nahrání jedné pohádky zabere zhruba deset minut. Náročnější je však podle Zdeňka Trošky práce ve střižně a zvukovém studiu, kde se k mluvenému slovu přidávají efekty. „Když například Julie Goetzová mluví v pověsti o vzniku Svaté Hory jako Panna Maria, musí se její hlas vylepšit, aby zněl nebesky. Jednotlivé postavy také dostanou své hudební motivy a každý příběh začíná písničkou," vysvětlil.

Režisér má k rozhlasovým pohádkám kladný vztah už od dětství. Společně s rodinou je poslouchal každou neděli. „Je na tom úžasná ta představivost. Když se díváte na filmovou pohádku, máte všechno rovnou před očima, ale při pouhém poslechu se zasníte 
a příběh se odvíjí podle vaší fantazie," doplnil Troška.

Třetí série jihočeských večerníčků by se měla objevit v prodejnách v červnu. Předcházející kolekce pohádek  měly úspěch. První díl, který  vyšel v nákladu 1500 nosičů, je nyní zcela vyprodaný a čeká se na výrobu dalších CD. Nahrávky také odvysílal Český rozhlas 
a vznikla už i animovaná podoba několika příběhů.