Aktuální téma výběrového řízení na ředitele Alšovy jihočeské galerie (AJG) je veskrze politické. Po kauzách, spojených s významnou galerií v uplynulých dvou letech, by bylo naivní předpokládat opak. Vedení kraje chce situaci v galerii stabilizovat.  Jako její zřizovatel ovšem potřebuje ještě něco jiného – vyrovnat se s minulostí. Otázkou zůstává, jakou formu 'zpytování svědomí' zvolí a jak se s nedávnou problematickou historií vypořádá. Odpovědí bude osobnost nového ředitele.

Málem bych zapomněl – existují i další a dočasně pohodlnější způsoby, jak naložit s obtížnou minulostí – prostě na ni zapomenout, nebo lépe  – posvětit ji. Skutečné vyrovnávání se s minulostí totiž bývá bolestné. Mimo jiné předpokládá přiznání vlastních chyb a diskusi. Jen tak by se i trauma AJG, která nevyužila za minulého vedení svého potenciálu, mohlo změnit v naději do budoucna.

Bývalý ředitel nenaplnil potřeby své 'svěřenkyně' a nedostál svému postu profesně ani lidsky. V případě AJG, která disponuje sbírkami nedozírné uměleckohistorické i finanční ceny, nelze prostě stagnovat a pohodlně konzervovat 80. léta 20. století, a to ani (a především) za cenu loajality k nadřízeným.

V případě, že se kraj rozhodne přemýšlet nad minulými událostmi, mohl by dojít k závěru, že je třeba hledat změnu – vzdělaného profesionála z oboru, nejlépe historika umění a zkušeného kurátora, který by přinesl rozvoj zastaralé instituce, zkrátka alespoň trochu čerstvého vzduchu. V tomto směru by snad při výběrovém řízení mohl pomoci zdravý úsudek odborníků.

Pokud k žádné kritické reflexi nedojde (k čemu byl v tom případě audit?), vsadí kraj na kandidáta, který dokáže splnit 'morálně' náročný úkol – nic nezměnit. Jeho hlavním zadáním bude posvětit neomylnou minulost a přesvědčit veřejnost, že na Hluboké stačí tempu současných galerijních trendů, a to i bez kunsthistoriků.  Návštěvníci galerie i poklady v ní ukryté by si zasloužili velkou změnu – více vzduchu. Nezbývá než obrazně zakončit otázkou: Zetlejí nakonec madony z období krásného slohu v zahnívajícím bahně neměnnosti?

VÁCLAV GRUBHOFFER
Autor je kulturní historik