Před komisi v čele s Milanem Knížákem ve středu 28. března předstoupí adepti na šéfa Alšovy jihočeské galerie. Do výběrového řízení se přihlásilo 11 zájemců, kteří dnes absolvují pohovory na krajském úřadě. Alšovku povede nový ředitel od 1. června.

Jména uchazečů odmítl kraj s odvoláním na zákon o ochraně osobních údajů zveřejnit. Že se přihlásili, potvrdili Petr Berkovský, jenž je dočasně pověřen řízením AJG, a Ivana Johnová, bývalá zaměstnankyně galerie. Deník dále zjistil, že do konkursu jdou Jan Novotný z Národního technického muzea a Jan Kubeš, učitel z českokrumlovské SUPŠ Anežky České a známý jihočeský bubeník.

Další jméno, o kterém se spekuluje, je Daniel Hovorka, bývalý šéf krajského odboru marketingu a vnějších vztahů. Loni v dubnu na přímý dotaz Deníku zájem o křeslo šéfa AJG vyvrátil, včera ale prohlásil, že čas oponou trhnul. „Nechci to ale zatím komentovat, vyjádřím se ve středu,“ reagoval Hovorka.

Komisi předsedá radní František Štangl, Knížák je místopředsedou. Dále v ní figurují ředitelka Náprstkova muzea Eva Dittertová, Tomáš Jirsa, starosta Hluboké, nebo dlouholetá Knížákova spolupracovnice Anna Janištinová. V komisi zasedne i Martin Bezouška, jenž v galerii loni dělal audit, na jehož základě rezignoval tehdejší šéf AJG Lubomír Bednář.

Ten čelil kritice poté, co propustil čtyři zaměstnance, jimž se tak pomstil za petici, v níž kritizovali svěšení výstavy v jízdárně kvůli oslavě firmy Koh–i–noor. O další skandál se Bednář postaral při soudu s pracovnicí Ivanou Johnovou, kdy jednoho svědka nabádal k podvodu.