Je to zásadní zlom. Po čtyřech letech, kdy mělo Česko anomálii – dva mezinárodní festivaly animovaných filmů v Třeboni a Teplicích –  se znesvářené strany konečně dohodly. AniFest a Anifilm se spojí, příští rok bude už jen jedna přehlídka s názvem Anifilm, a to v jihočeském lázeňském městě. Jedním z důvodů je fakt, že AniFest s.r.o. je od července v insolvenci.

Tomáš Rychecký, producent a zakladatel Anifilmu, podepsal před pár dny dohodu se zástupci AniFestu, že vznikne společný festival. „Je to smír. Jde nám o zachování dobrého jména festivalu animované tvorby ve světě, zklidnění situace a podporu české animované tvorby. Od příštího roku bude jeden společný festival, bude v Třeboni a bude mít název Anifilm. Jsem za vyřešení festivalového schismatu rád. Na AniFest, u jehož zrodu jsme s dalšími členy štábu stáli, jsem nikdy nezanevřel,“ řekl Tomáš Rychecký, který dohodu považuje také za logické vyústění snah o zachování animované tvorby v Třeboni.

Organizátoři festivalů spolu jednali již loni, Anifilm chtěl značku AniFest koupit, jednání ale zkrachovala. Dohodu nyní potvrdila i zástupkyně jednatele společnosti AniFest Linda Dolečková. „Loni to bohužel nevyšlo. Oba jsme s Tomášem Rycheckým rádi, že se nám povedlo dojít ke konsenzu. Slibujeme si od toho smír mezi znepřátelenými tábory 
a jeden silný festival, který budou dělat ti nejlepší a na slovo vzatí odborníci, festival, který bude ve světě dobře reprezentovat naši republiku,“ popsala Linda Dolečková.

Třeboň zvítězila. Po čtyřletém soupeření se festivaly Anifilm a AniFest dohodly. Příští rok bude je jen jeden festival, v Třeboni. Na snímku producent Anifilmu Tomáš Rychecký a mluvčí festivalu Gabriela Zajícová.

To, že Městský soud v Praze zahájil 31. července se společností AniFest s.r.o. insolvenční řízení, není podle Lindy Dolečkové jediný důvod dohody. Co dalšího rozhodlo, nechtěla ale komentovat. „A chci vzkázat všem věřitelům, že pracuji na tom, aby došlo k naprostému očištění jména AniFestu a všichni věřitelé byli vyplaceni,“ dodala.

Festivaly soupeřily čtyři roky. Promítaly podobné filmy, termínově na sebe navazovaly, takže někteří animátoři přejížděli ze severu na jih. 
A oba žádaly o peníze ministerstvo kultury (MK). To jejich spojení hodnotí kladně.

„Velice to vítáme, protože existence dvou festivalů byla jednak matoucí pro veřejnost a jednak zbytečné tříštění finanční podpory. Jsme rádi, že došlo k dohodě, že mezi nimi nebude žádná řevnivost a nesmyslná konkurence,“ řekla Kateřina Besserová z odboru médií a audiovize MK.

Závěr. Hladina rybníka Svět, vítězné filmy, vlahý večer, prostě romantika na hrázi.Anifilm by tak podle ní mohl  příští rok získat více peněz. Žádat může až o 70 procent svého rozpočtu. „Podpora Anifilmu je rozhodně jednou z našich priorit,“ doplnila Kateřina Besserová.

Zprávu o dohodě přivítal starosta Třeboně Jiří Houdek. Spojení ho těší o to víc, že hostitelem zůstává Třeboň. „Město vytváří pro festival dlouhodobě zázemí a je důstojným místem pro jeho pořádání. Já osobně blahopřeju všem aktérům – sám jsem se o spojení festivalů snažil, ale doba asi musela dozrát,“ reagoval starosta.

Tradici animace v Třeboni  zahájil v roce 2002 AniFest. Jenže v zimě 2010 se nečekaně odstěhoval do Teplic. Tomáš Rychecký a jeho kolegové tehdy tradici zachránili a během pár měsíců připravili první Anifilm. Ten za čtyři roky získal renomé a loni ho ve sporu 
s AniFestem podpořila Asociace animovaného filmu  (ASAF) – grantovým komisím doporučila, aby daly přednost Třeboni.

Snímek Pandy, při němž diváka napadá leccos neveselého o ekologii a pokroku, získal zvláštní uznání v soutěži českých a slovenských studentských filmů.„Dva v podstatě zaměnitelné festivaly diskreditují českou animaci doma i před profesionály v zahraničí. Stává se, že si je lidé pletou – zvlášť, když navíc pořádají podobné sekce,“ uvedla loni ASAF.

Anifilm již ladí program na příští rok, kdy se v Třeboni uskuteční od 6. do 11. května. Díky spojení s AniFestem rozšíří československou studentskou soutěž na mezinárodní. Musí ošem vyřešit personální ztráty: ze štábu totiž na konci minulého týdne odešly ředitelka festivalu Aida Abbasová, programová ředitelka Bára Příkaská a hlavní dramaturgyně Alexandra Hetmerová.