Letošní ePorta vznikla jako reakce na zákaz koncertování. "Soutěžící poslali své písničky natočené live jako videonahrávky," vysvětlil za pořadatele Jiří Vondráček s tím, že je hodnotily dvě nezávislé poroty. Prvních devět porotců muselo vybrat 14 písniček ze sto osmi celkových účastníků a poslat je do finále. Ve finálové porotě pak zasedli známí muzikanti z folk a country oblasti jako Pavel Žalman, Pavlína Jíšová, Petr Kocman, Míša Leicht, Roman Horký, Samson Lenk, Petr Bende, Slávek Janoušek a Voxel.

Kristína Dlouhá má s účastí v soutěži bohaté zkušenosti. Poprvé se účastnila už jako dítě Dětské Porty, tehdy se ještě jmenovala Nídlová. Tu dvakrát vyhrála a jednou byla druhá. V dospělácké kategorii soutěžila poprvé v roce 2012. "Tehdy jsem vyhrála autorskou Portu. Další má účast byla v roce 2015, kdy už se krajské kolo konalo v českobudějovickém Rozhlase. To jsem vyhrála a v republikovém kole získala diváckou Portu," připomněla zpěvačka, které se účastnila ještě v roce 2016 a pak až letos, kdy poprvé vyhrála republikové kolo v dospělé kategorii.

Ilustrační foto.
Krátké zprávy z Písecka aneb Co se děje v okrese

Letošní účast byla zcela novou zkušeností. "Museli jsme vybrat jen jednu písničku, což bylo těžké, tu nahrát a poslat. Já osobně raději vystupuji před publikem," zmínila Kristína Dlouhá s tím, že i po letech má na soutěžích trému. "Kdyby ne, bylo by to špatně," dodala.

Už několik let vystupuje Kristína Dlouhá s kapelou Sem Tam.

Za výhru v Portě získala kytaru, nahrávání ve studiu Chevaliere Helenky Rytířové, čeká ji medailonek na Country rádiu a pozvání na Portu 2021, která bude už 55. ročníkem legendární soutěže.