Inscenace pražského Národního divadla 1914 v Linci, výstava Králové Šumavy 
o převaděčích přes železnou oponu a expozice připomínající 25. výročí jejího odstraňování jsou některé z nových projektů kulturní spolupráce mezi hornorakouským regionem a českou stranou.
Hornorakouský hejtman Josef Pühringer jednal s českým ministrem kultury Danielem Hermanem i prezidentem Milošem Zemanem. Mottem jeho setkání je 25 let od pádu železné opony.

„Kultura má v této souvislosti mimořádný význam, je spojovací prvek mezi lidmi i národy. Železná opona zůstala 
u některých lidí v jejich myslích i srdcích a kultura může napomáhat jejímu odstraňování,“ řekl Josef Pühringer.

Závišův kříž, který je ve vyšebrodském klášteře v pancéřované klenotnici, střežili v březnu ozbrojenci.Připomněl loňskou zemskou výstavu, jež přilákala na obou stranách hranice kolem 300 000 lidí, a letošní akce, 
k jejímž vrcholům patřilo červencové udělení zlatého čestného odznaku Horního Rakouska dramatiku Pavlu Kohoutovi. Kromě inscenace 1914, kterou nastudoval Robert Wilson, a výstav o železné oponě se v říjnu uskuteční dny otevřených ateliérů českých
i rakouských umělců.  V plánu je také učebnice dějepisu, podle Pühringera i Hermana jsou společné dějiny sousedních zemí zatížené nevyřešenými tématy, například vyhnanců ze Šumavy.

Sporné otázky, Temelín a Benešovy dekrety, nemají být podle politiků zapomenuty. „Jsou součástí mozaiky, z níž se skládá náš osud,“ řekl Daniel Herman. Dekrety pokládá za otázku pro historiky, kteří se jí také zabývají, problém jaderné elektrárny je podle něj dnes už spíše otázkou „emoční“. (čtk, vkc)