Ředitelem Divadla Na zábradlí se pravděpodobně stane Petr Štědroň, umělecký šéf brněnské Reduty a dramaturg Pražského divadelního festivalu německého jazyka. Vybrala ho odborná komise, jež ho doporučí pražským radním. Do konkursu se hlásil i Martin Glaser, šéf činohry Jihočeského divadla, který chtěl do Prahy odejít s dramaturgyní Olgou Šubrtovou a šéfem loutkohry Zdeňkem Jecelínem.

„Mrzí mne to, do takové soutěže se člověk hlásí s tím, že chce vyhrát, na druhou stranu není ostuda prohrát se silnými soupeři v čestném souboji. Slabost by byla to nezkusit," reagoval Martin Glaser.

Ředitelem divadla Na zábradlí se tak zřejmě stane Petr Štědroň (*1976). Vystudoval germanistiku a dějiny umění, působil jako dramaturg Mahenovy činohry Národního divadla v Brně, v současné době je uměleckým šéfem brněnského Divadla Reduta. Publikuje odborné texty z oblasti germanistiky a teatrologie, externě vyučuje na Janáčkově akademii múzických umění.

O místo ředitele divadla Na zábradlí měli zájem například bývalý ředitel festivalu animovaných filmů Anifest v Teplicích Jakub Hora, ředitel vnějších vztahů Divadla Na Jezerce Milan Corjak nebo režisérka Martina Schlegelová souboru Divadlo Letí.

Praha konkurzy vyhlásila loni v prosinci, zdůvodnila to tím, že současní ředitelé jsou ve funkcích už zhruba 20 let. Podle radního Václava Novotného (TOP 09) by měli šéfové takových institucí obhajovat své posty každých pět až šest let. Noví ředitelé by měli nastoupit k 1. září 2013. (vkc, čtk)