Hlavním a sjednocujícím motivem programu jsou písně a básně, které píše Michal Horáček 33 let se svými partnery, mezi něž patřil především Petr Hapka. „Zazpívají je jedna krásná dáma, jeden vysoký mladík a jeden starý chlap. Zastupují různé lidské typy a vyprávějí ty příběhy – písničky nejsou ani tak lyrika jako spíš příběhy,“ řekl Michal Horáček.

Doprovodí je kapela zkušených muzikantů a sólistů, přijede například vicemistr Evropské unie v jazzové improvizaci na klavír Jan Steindörfer nebo kytarista Josef Štěpánek, jenž hraje s Radůzou či Xindlem X.

„Zpěv nechám na těch třech sólistech, já zase dobře recituju. Kromě hudební složky je výrazné i to, že je to recitál, improvizuji, všímám si aktuálních i méně aktuálních událostí, zkrátka takových, které mluví 
o tom, jak my Češi prožíváme českou zkušenost v Česku,“ doplnil Michal Horáček.

Součástí večera bude autogramiáda, která se podle textaře často zvrhne v improvizovanou debatu. Michal Horáček je na to připraven, rád odpoví na jakékoli otázky.

„Je to takové setkání, žádný černý frak, ale setkání s lidmi z očí do očí, tváří v tvář. Třeboň mám rád, byl jsem tam mnohokrát, máme ve městě rodinné kamarády, starší dcera Ruth tam byla v létě sedmnáctkrát, vždy jede takzvaně za holkama. Třeboň je krásná 
a v jižních Čechách, nedaleko Soběslavi, máme chalupu,“ řekl Michal Horáček.

Dalším jihočeským poutem se zčásti stane jeho nová deska, jednu písničku tam totiž nahrála beatfolková budějovická skupina Epydemye, jež letos získala Anděla za CD Kotlina.

Vstupenky na páteční koncert se budou na místě prodávat za 550 korun.