Jak by se chovaly Molièrovy postavy, kdyby žily v dnešní době? Na to odpoví činohra Jihočeského divadla. V sobotu poprvé uvede slavnou hru Misantrop v moderní adaptaci britského dramatika Martina Crimpa. Hlavní roli ztvární nová posila souboru, třiadvacetiletý Jan Hušek.

„Crimp vzal Molièrův příběh a udělal to nejjednodušší, aby hra byla tak úderná jako v době svého vzniku – důsledně ji přenesl do současného Londýna,“ popsal režisér Martin Glaser. Autor podle jeho slov vymyslel postavám občanská povolání, aby mohly fungovat v dnešní době, ale jinak zůstal naprosto věrný předloze. V lidské společnosti se toho totiž za posledních 350 let mnoho nezměnilo.

Příběh vypráví o zásadovém muži, který opovrhuje pokryteckou společností, holdující lacinému pozlátku, zároveň však vášnivě miluje ženu, jež je přímo ztělesněním toho všeho. Hlavní roli dramatika Alcesta ztvární Jan Hušek. „Ta postava je napsaná až obdivuhodně realisticky na to, že se dost vymyká jakékoli běžné zkušenosti. Je to člověk, který nenávidí pokrytectví, a proto se ho za žádných okolností nedopouští, jenže tím se stává naprosto nepoužitelným a nemůže normálně fungovat mezi lidmi,“ komentoval Hušek.

Nelhat, nic netajit

Zajímavé podle něj také je, že Alcestovy hodnoty – být otevřený, nelhat, nic netajit, sice každý uznává jako naprosto správné, ale nikdo je nedodržuje. Proto Alceste patří mezi nejnáročnější role.

Jeho milou, filmovou hvězdu Jennifer hraje Teresa Branna. „Je to mladá holka, která dostala životní příležitost a ocitla se na výsluní, ale vede i normální život. Musí si tedy vybírat mezi vztahem a kariérou,“ řekla Branna. V dalších rolích se objeví Tomáš Drápela, Pavel Oubram, Lenka Krčková, Daniela Bambasová nebo Václav Liška.

I když je Misantrop jednou z klíčových her evropského divadla, v Budějovicích se bude uvádět úplně poprvé. Podle Glasera za to pravděpodobně může její nemilosrdnost. „Ta inscenace je lecčems nevděčná. V podtitulu má napsáno komedie, ale není to komedie k popukání, protože to oblíbené zrcadlo, které nám nastavuje, je dost nemilosrdné a brutální. To už člověk musí být opravdu velký cynik, aby se smál,“ vysvětlil.

Crimpovu verzi objevil Glaser před dvěma lety. Zalíbila se mu natolik, že objednal její překlad. Před původní Molièrovou hrou ji pak upřednostnil především kvůli aktuálnosti. „Molière lidem nabízel to, co důvěrně znali, takže je tam spousta dobových reálií, které by dnes zbytečně odváděly pozornost. Oslabovaly by to  morální jádro. Myslím, že je skvělé, že díky Crimpově úpravě nebudeme mít žádnou zábranu mezi světem na jevišti a světem naší zkušenosti,“ zdůraznil Glaser.

Zajímavé podle něj také je, že Crimp zasadil děj mezi divadelníky. Může tak pracovat s motivy divadla na divadle a poukazovat na to, jak často v našem životě něco hrajeme. „Ta aktualizace navíc vede ještě k cyničtějšímu, temnějšímu konci. I ty dvě nebo tři postavy, které jsou u Molièra bezproblémově pozitivní, tady vycházejí přinejmenším velmi sporně. A chybí tu naděje, u Crimpa jsou závěrečná verše tak kruté, že nás vybízí, abychom se sebou začali něco dělat,“ doplnil Glaser.

Alceste omládl

Jihočeské divadlo navíc inscenaci netypicky pozměnilo tím, že do hlavní role obsadilo mladého herce.  Alcesta totiž obvykle ztvárňují lidé ve věku okolo čtyřiceti let. Podle dramaturgyně Olgy Šubrtové je však změna logická. „Jeho mládí do značné míry odůvodňuje ten radikální pohled na společnost. Chtěli jsme, aby to byl čistý člověk, který nastavuje zrcadlo cynické starší generaci,“ vysvětlila.

Scénu a kostýmy pro představení připravil Marek Cpin, který byl loni i letos za své práce nominován na Cenu Alfréda Radoka. V pátém dějství se navíc diváci mohou těšit na velké vizuální překvapení.

 

Jan Hušek: Verše jsou bonus

České Budějovice – Jeho první velká role v jižních Čechách byla hned před otáčivým hledištěm, teď dostal šanci zazářit v představení Misantrop. Třiadvacetiletý Jan Hušek je novou posilou činohry Jihočeského divadla. „Nejdřív jsem váhal, jestli sem jít, ale teď jsem moc rád,“ říká.

Čeká vás první velká premiéra v budově divadla. Jak se těšíte?
Moc a samozřejmě se i bojím. Ona je to taková univerzální odpověď, ale prostě platí. Misantrop je krásně napsaná hra, je to úžasná příležitost, ale zároveň velká zodpovědnost vůči divadlu i úplně obyčejně vůči mě samotnému.

Jak podle vás přijmou diváci hru ve verších?
Věřím, že dobře. Hra je sice ve verších, ale má hodně současný jazyk. I s občas tolik propíranými vulgarismy, protože to je prostě věc, která se v běžné řeči objevuje. Text je normálním textem dnešních lidí, až na to, že se rýmuje, takže to podle mně spíš bonus.

Jak jste se vůbec dostal do Jihočeského divadla?
Martin Glaser s Olgou Šubrtovou mě viděli ve studentském divadle Disk a nabídli mi angažmá. Na stejném představení byl i David Radok, se kterým se shodli, že by mě chtěli do role Orlanda v Jak se vám líbí na otáčko.

Věděl jste předtím něco o zdejším divadle?
Věděl jsem toho zoufale málo a když teď vidím, jak je tady kvalitní soubor a snaha o neoblastní repertoár, tak se divím, že jsem se o tomhle divadle nedozvěděl dřív. Nejdřív jsem váhal, jestli sem jít, protože Budějovice jsou daleko od Prahy, ale teď jsem moc rád.

Začal jste rovnou na otáčivém hledišti, což je pro většinu herců výjimečná zkušenost. Jak to zapůsobilo na vás?
Přechod ze školy do čehokoli je nová zkušenost, takže já jsem to takhle ani nebral. Samozřejmě Krumlov je kouzelná a stmelující záležitost a já jsem možná zklamal kolegy, když jsem ze začátku nebyl tak  nadšený. Jeho magii jsem docenil až zpětně. Nyní už chápu, proč se na to kolegové po celém roce v budově těší.

V divadle už jste se podle svých slov zabydlel. Co říkáte dramaturgii pod vedením Martina Glasera?
Oceňuji snahu diváka nejen bavit, ale i jaksi vychovávat. Je zajímavé tady sledovat různé odezvy, protože to s sebou samozřejmě nese i negativní vazbu. To ale považuji v principu za ohromně správnou věc. Jde o to najít rovnováhu mezi představeními, kam se lidé přijdou bavit, a mezi náročnější kulturou i ve smyslu zkulturňování diváka.

 

Misantrop

Režie - Martin Glaser
Scéna a kostýmy - Marek Cpin
Dramaturgie - OlgaŠubrtová

Hrají:
Alceste, dramatik - Jan Hušek
John, jeho přítel - Tomáš Drápela
Covington, kritik - Pavel Oubram
Jeniffer, hvězda - Teresa Branna
Ellen, novinářka - Lenka Krčková
Marcia, učitelka herectví - Daniela Bambasová
Julian, herec - Václav Liška
Alexander, agent - Jan Dvořák

Premiéra - 10. března
Reprízy - 13.3., 17.3, 12.4., 28.4.