Loni se knihami na českobudějovickém náměstí probírali i japonští turisté. Festival Literatura žije se stal jednou z kulturních událostí roku 2014 v Jihočesku. Jeho druhý ročník začne 22. dubna, budou se opět rozdávat tisíce knih, v MHD zazní veršovaná hlášení, literárně veselo bude na veřejných záchodech. Třídenní akce vyvrcholí v pátek, kdy přijede spisovatel Jáchym Topol.

Hlavní stan – přístřešek 
5 krát 15 metrů – bude mít festival na náměstí Přemysla Otakara II. Pod ním se bude denně od 11 do 18 hodin rozdávat na 7000 knih z veřejné sbírky, vznikne zde čítárna, kavárna i odpočinkový koutek s postelí či křesly. „To aby tam lidé mohli relaxovat s literaturou,“ řekla šéfka festivalu Eliška Štěpánová.

Aktivity ve stanu budou řídit herci Jakub Doubrava, Víťa Marčík a básnířka Kateřina Bolechová, doprovodný program nabídne africké rytmy, recitály houslistky či harfenistky.

Jedna z novinek se objeví na plaveckém stadionu, kde se bude na pokračování číst kniha Rozmarné léto od Vladislava Vančury, každou hodinu zazní jedna kapitola. Nově rovněž ožijí veřejné záchodky: umělkyně Silvie Milková 
a Jana Butzke připraví na WC v radniční budově výstavu Velký krok pro lidstvo, nebo šlápnutí vedle?, na toaletách 
v parku Na Sadech předvedou ve středu perfomance Poetické prkénko / záchodové okénko. „Jedna z umělkyň nahradí pracovnici, kterým se lidově říká hajzlbába,“ naznačila Eliška Štěpánová.

Básnířka Kateřina Bolechová.Literatura rozžije celé centrum. Na Lannově třídě nakreslí studenti komiks, v MHD zazní veršovaná hlášení zastávek, dlažbu města zpestří básně haiku, například tato: Noční lampa – / převracím propiskou/ mouchu na nožky.

Po večerech se bude číst 
v literární kavárně Měsíc ve dne. Středa patří Jihočechům, dorazí Jiří Hájíček, David Jan Žák, Miroslav Boček, Marcela Pátková, Miroslav Pech i Jorge Zúñiga Pavlov, Chilan, který v roce 1988 emigroval z rodné země zmítané represemi Pinochetovy vlády a nyní žije střídavě v Praze a Českém Krumlově, kde provozuje literární kavárnu. „Četla jsem tam a mohu ji doporučit. Zajímavé je, že Jorge se považuje za Jihočecha,“ řekla Kateřina Bolechová.

Ve čtvrtek se představí básníci Vít Kremlička a Svatava Antošová, v pátek mají čtení studenti Jihočeské univerzity a potom, v programu Horor a humor 
v době kamenné, přečte ukázky ze své knihy Trnová dívka spisovatel Jáchym Topol.

Program zahrnuje i čtení 
v kavárně potmě, kde zájemci dostanou vedle normální knihy i publikaci v Braillově písmu. Trend ve čtení lidí se zrakovým postižením přiblížila jedna z nich, Charlota Kušnírová. „Je náročné nosit s sebou knihy v Braillově písmu, třeba učebnice angličtiny je ve třech svazcích a váží tři kilogramy. Většina knih pro zrakově postižené je dnes v elektronické podobě. Buď je čteme za pomoci hlasového výstupu, programu, který předčítá, nebo za pomoci braillského řádku, zařízení připojeného k počítači,“ popsala.

Festival Literatura žije začne 22. dubna v Českých Budějovicích, na náměstí se bude rozdávat kolem 7000 knih z veřejné sbírky. Na snímku mezi knihami v literární kavárně Měsíc ve dne Vojtěch Nárovec, Barbora Štindlová a Jan Hajšman.

Největší zájem byl loni o 'darodej' knížek na náměstí, jichž pořadatelé nasbírali asi osm tisíc a rozdali sedm tisíc. Letos jich mají asi o pět set méně. „Loni to bylo poprvé, lidé měli knihy doma možná dlouhodobě a nevěděli, co s nimi. Ale i letos přinesli spoustu zajímavých. Začali jsme sbírat 
v lednu, někteří jich měli tolik, že jsme pro ně museli jezdit,“ řekla Eliška Štěpánová.

Knihy, které loni zbyly, půjčovali pak pořadatelé 
v malé knihovně v kavárně Měsíc ve dne. Letos chtějí během festivalu otevřít další dvě knihovničky na náměstí, jež by potom rádi natrvalo rozmístili po městě.

Festival Literatura žije! v Českých Budějovicích.Mezi knihami, jež letos nasbírali a budou rozdávat, jsou tituly z roku 1820, díla beatníků i červená knihovna. Při jedné zimní sbírce sněžilo, ale překvapivě právě toho dne přinesli lidé na pět set knížek, víc než při dalším sbírání.

Dojmy jsou totálně super. Když sněžilo, lidé se zastavovali, ptali se, jestli nemají přinést čaj, hodně z nich si festival pamatovalo a ptalo se, jestli opět bude,“ popsal jeden pořadatel Vojtěch Nárovec 
s tím, že loni si zájemci z palet na budějovickém náměstí odnášeli vesměs jen pár knížek, jeden muž ale přijel s autem 
a chtěl si brát celé krabice.

Festival Literatura žije připravuje asi 30 dobrovolníků. Loni ho financovali pořadatelé sami, letos získali 50 tisíc korun od města a 20 tisíc od Jihočeského kraje. Rozpočet akce je skoro 200 tisíc korun.