Od neděle bylo na programu přes 70 filmových produkcí, 21 kapel a pět tanečních večerů. Na festival do městečka na pomezí Čech, Moravy a Rakouska přijelo kolem 2000 diváků. Řekla to mluvčí festivalu Barbara Trojanová.

„Při výběru soutěžních filmů jsme přemýšleli, jestli pro náš festival nezvolit oddychovější, prázdninovější skladbu. Jsem ale rád, že se nakonec ukázalo, že diváci mají náročnější filmy rádi, že takové snímky na festivaly patří,“ ocenil organizátor Slavonice Festu režisér Ondřej Trojan rozhodnutí festivalových diváků.

Začal Slavonice Fest, jehož první ročník pořádá Ondřej Trojan. Na náměstí vzniklo letní kino, v Maříži hrají rockeři.Britský režisér polského původu, dvojnásobný držitel ceny BAFTA Paweł Pawlikowski, se s Idou vrací do země svého dětství. Originální a poetický příběh hledání vlastní identity je moderní poctou klasické kinematografii 60. let. Na pomyslném druhém místě skončilo české drama režiséra Zdeňka Tyce o konci lidského života Jako nikdy. Na programu nesoutěžní přehlídky byly filmy pro každého, jak filmové úlety, komedie a dramata, tak i novinky a archivní poklady.

Festivalem, který začal v neděli letní komedií Pějme píseň dokola, ožilo v posledním červencovém týdnu nejen historické centrum Slavonic, ale také nedaleká obec Maříž. Jedním z cílů festivalu bylo i to, aby do pohraničí přilákal další turisty a pomohl tak místním podnikatelům. Náklady na festival se podle mluvčí pohybovaly kolem tří milionů korun.