Znají ji především diváci České televize, pro kterou natáčí již devět let pořad 13. komnata. Energická režisérka Dagmar Smržová přijela do Tábora na mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, kam přivezla nový  snímek Otázky pana Lásky. Ten pojednává o rodině nadějného filmaře Jiřího Lásky, který je stejně jako jeho otec a maminka duševně nemocný.

„Jirka má na internetu spousty filmů a záznamů, které si natáčí. Jeho stránky jsou úžasné, ta syrovost a síla je neuvěřitelná. On sám je zajímavý člověk, proto jsem se rozhodla o něm natočit film,“ říká dokumentaristka, která v úterý slavila 48. narozeniny.

Otázky pana Lásky nahlíží do každodennosti mladého muže, který má schizofrenií. Třicetiletý Jiří Láska se však od podobně nemocných liší: není tak uzavřený a má řadu koníčků, natáčí videa, je vášnivý radioamatér. Hořkokomický snímek mapuje jeden rok soužití Jirky s jeho nemocnými rodiči a starou, silně věřící babičkou, jež ho vychovává, a se sousedy a lidmi z Batňovice na Trutnovsku.

http://www.jedensvet.cz/2014/filmy-a-z/25286-otazky-pana-lasky

„Babičce je 83 let, a když jsme začínali točit, nevypadalo to 
s ní dobře. Ale v průběhu se sebrala a dnes je na tom stále lépe,“ říká filmařka. Příběh filmu pasuje na situaci v Česku, kdy se mají decentralizovat psychiatrické léčebny – zruší se velké 'molochy' a vzniknou menší centra, abychom si zvykli s těmito lidmi žít a starat se o ně. „Proto jsem se rozhodla film natočit. Chtěla jsem ukázat, že schizofrenik nemusí být magor, kterého se bojíte, ale že může být inspirativní osobnost,“ říká Dagmar Smržová, která se dostala do intimní blízkosti nemocné rodiny. Když k ní přijela, představila se jako režisérka s tím, že by 
o nich ráda točila.

„Babička vstala z postele 
a říká, že je ředitelka televize 
a zda jsem kolegyně Jiřího. Dvě hodiny jsem je přesvědčovala, že jsem skutečně režisérka. Po týdnu mi Jirka volal, že si mě ověřili na internetu a jdou do toho naplno," popisuje sbližování s rodinou.

Snímek z filmu Otázky pana Lásky, který natočila Dagmar Smržová.Ze 40 hodin materiálu vznikl hodinový film. Finačně bylo určující, že námět vyhrál soutěž na HBO. Snímek Otázky pana Lásky je nyní díky Jiřímu populární u mladých.  „Je třeba schizofrenní lidi více přijímat, pokoušet se dívat na svět jejich očima. Kdyby se toto ve společnosti změnilo, kdyby k tomu film přispěl, bylo by to dobré,“ říká Dagmar Smržová.

Pro Českou televizi teď  pracuje na hobby magazínu Polopatě a dotočila 13. komnatu o Marcelu Zmožkovi, jež bude mít premiéru 28. března od 20.55 hodin na ČT1.

Dagmar Smržová točila již 
s mnoha osobnostmi, 13. komnatu například s Helenou Vondráčkovou, Naďou Urbánkovou, Richardem Tesaříkem, Petrem Kotvaldem… Vzpomíná, že složitě se jí natáčelo s herečkou Helenou Růžičkovou pro cyklus Zpověd Febio. „Řekla mi hned na úvod několik neslušných slov a vůbec nechtěla spolupracovat. Byla jsem z ní zoufalá. Přesto vznikl moc hezký filmeček, který se dodnes v televizi uvádí,“ říká.

Snímek z filmu Otázky pana Lásky, který natočila Dagmar Smržová.

Kromě filmu má Dagmar Smržová blízko k hudbě. Dokonce se jí měla živit: tatínek hrál na hornu a ona studovala příčnou flétnu. Na konzervatoř se sice nedostala, ale hudbě, z níž má ráda  klasiku, jazz i kvalitní pop, se věnuje ve filmu: natočila film o Janě Koubkové, 13. komnatu Laca Decziho, dokument o Jiřím Schellingerovi a také klipy 
s houslistkou Gabrielou Demeterovou či zpěvačkou Monikou Absolonovou.

Ve většině svých snímků pronikne hluboko do soukromí dokumentovaných lidí 
a jejich osudů. Filmařka přiznává, že je k tomu mít třeba předpoklady anebo jistý dar.

„Sotva člověka poznám, něco mi říká, jestli nese zajímavý potenciál pro film nebo ne. Když se mi zdá, že ano, stává se pro mě nejdůležitějším hrdinou na světě a pronikám do jeho světa se vším nasazením a souzněním, kterého jsem schopna. Je to zvláštní stav 
a naštěstí se mi moji hrdinové otevírají a do jejich životů pronikám jednoduše. Myslím, že je to dar od Boha, a snažím se ho využít co nejlépe dovedu,“ shrnuje.

DAVID PELTÁN
s přispěním Václava Koblence