Řeč je o mladé herečce Kamile Janovičové, nové posile činoherní souboru JD.

Vidět jste ji mohli už v minulé sezoně na otáčivém hledišti v Českém Krumlově ve hře Dekameron nebo v divadle v Don Juanovi či v McDonaghově černé komedii Kati. „Sranda byla zkoušet to věšení. Muselo se vymyslet technicky, jak to udělat, aby to bylo možno reprízovat,“ vtipkuje sympatická herečka. Právě hostování v Katech ji otevřelo cestu do divadla. Vypráví: „V den premiéry Katů mi umělecká šéfka Jana Kališová dala nabídku. “ Do souboru nepřichází sama, ale se spolužáky Václavem Švarcem a Beátou Kaňokovou.

V současné době zkouší v Českých Budějovicích roli snoubenky doktora Gilroye Agáty v nové hře Nebezpečný experiment podle Arthura Conana Doyla. Mysteriózní noir thriller bude mít premiéru 3. listopadu. Uvidíte ji také v očekávané novince roku 2018 Pane, vy jste vdova! „Zatím je obsazena teprve půlka sezony. Ráda bych hrála v Černém kocourovi, protože Edgara Alana Poa zbožňuji. Moc bych chtěla být i v Drákulovi na otáčku,“ zasní se Kamila Janovičová.

Kamila Janovičová odpovídala v on-line rozhovoru čtenářům Deniku. Celý on-line rozhovor naleznete ZDE

Do jihočeské metropole se kvůli angažmá stěhuje, do Prahy ale také jezdí za prací. Příležitostně tam točí a hraje s divadlem Spektákl v autorské němé grotesce Chaplinovy děti a v koláži Maryšo! Evo! Dom!. České Budějovice na ni přitom kdysi nejlepší první dojem neudělaly. „Jako dítě jsem zbožňovala úzké uličky, které nejsou nalajnované. S našimi jsme tu jednou byli na výletě a vylezli na Černou věž a já jsem říkala: Mami, mě se to tu nelíbí. A blesk, teď se sem stěhuju a líbí se mi tady moc,“ vypráví rodilá Ostravačka.

Kamila Janovičovou můžete kromě divadla uvidíte také za rok v historickém artovém filmu Pláč svatého Šebestiána, kde před kamerou zažila psychicky náročné scény, například znásilnění. „Líbil se mi ten rozdíl, jakým se na to připravovali muži a jak já. Jak se to blížilo, začínala jsem se uzavírat do sebe a soustředit se na to, že přijde něco náročného. Když kluci cítili, že houstne atmosféra, začali si dělat srandu a mě to bylo hrozně nepříjemné. A potom, co to proběhlo, mi došlo, že byli stejně vyklepaní jako já,“ vypráví.

Divadelní hru irského dramatika Martina Mc Donagha s názvem Kati uvede Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích
V divadle letos zažijete strach a hrůzu

A jak vlastně herečka vzpomíná na pohádku, která ji proslavila? „Byla jsem tam jako Alenka v říši divů, všichni byli zkušení a já jediná nová,“ svěřila se herečka. Všichni se k ní ale chovali vstřícně a pomáhali jí. Mohla se setkat s Ondřejem Vetchým, kterého měla od malička ráda. „Před kamerou tykali jako otec s dcerou, ale jinak jsme si vykali. To bylo roztomilé,“ usmívá se představitelka Aničky Kamila Janovičová.