Radní ho chtěli zavřít, někteří jihočeští výtvarníci kritizují, že je elitářský. Jenže ve světě i u odborníků má respekt. A z jižních Čech získal českobudějovický Dům umění letos největší dotaci,  700 000 korun, od ministerstva kultury (MK). To rozhodlo o grantech na divadlo, tanec, hudbu a výtvarné umění. Na jihu uspělo osm žadatelů, dalších jedenáct, mezi nimiž jsou Bohemia Jazz Fest nebo Alšova jihočeská galerie, se musí bez státních peněz obejít.

Dům umění získává dotace 
z MK již řadu let. „Je u nás záruka jasné vize, výjimečnosti galerie a kvality programu, je prestižní zde vystavovat," popsal kurátor Michal Škoda, 
u něhož se v letošní sezoně objeví japonský architekt Takeshi Hosaka, finalista Ceny Chalupeckého Dominik Lang nebo architekt Miroslav Šik.

Trochu sporně se však jeví fakt, že Škoda je zároveň členem komise, která o grantech rozhoduje. Kurátor argumentuje, že když komise řešila příspěvek pro Dům umění, nehlasoval, byl 20 minut pryč a pak mu oznámili výsledek.

MHF: Velký problém

„Není pravda, že se předem domluvíme. Loni byl v komisi Marcel Fišer z galerie v Chebu a nedostal ani čtvrtinu toho, co chtěl, byl naštvaný," poukazuje Michal Škoda.

Mezi těmi, kterým budou peníze chybět, je Mezinárodní hudební festival Český Krumlov. Za čtyři miliony korun, jež požadoval, se totiž dá zorganizovat celý zahajovací koncert. Ředitel MHF Jaromír Boháč vnímá situaci jako velký problém. Navíc dosud finance od MK dostával, v rozmezí od 1,6 do pěti milionů. „Nejsme spokojeni, budeme iniciovat další jednání s ministerstvem," reagoval Boháč.

Likvidace hrozí malovickému Divadlu Continuo.  To sice získá 400 000 korun, jenže jde jen o čtvrtinu toho, oč žádalo. Poslední dva roky dostávali zhruba šest set tisíc.
„Je to ostuda MK, ale i celé vlády, protože jsou to absolutně zanedbatelné částky. Problém je širší: neustále se operuje tím, že je to dotace, ale nikdo si neuvědomuje, že je to investice! Vyspělejší státy investují v době krize do školství, vědy a kultury, protože to jsou oblasti, které mohou zemi 
z krize vytáhnout," komentuje šéf Continua Pavel Štourač.

Někteří členové divadla tak možná zamíří do lépe placeného angažmá v cizině. Štourač upozornil, že soubor se buduje několik let a těžko hercům vysvětlí, aby počkali a uskrovnili se.  „Již před několika lety byly hlasy: zavřeme. Ale kvůli tomu, že je někdo neschopný a neuvědomuje si hodnotu práce, po 20 letech končit nebudu. Zdroje musíme bohužel hledat v zahraničí, což je další ostuda pro Česko – ptají se, proč nemáte podporu u vás?" doplnil.

Úspěšní keramici

Zásadní je dotace pro Hřbitovní galerii ve Volyni. Ta se dostala do paradoxní situace: bude mít prostředky na katalog, ale na výstavy ne. „Je to legrační… Část peněz, zhruba 30 procent, nám dávalo volyňské muzeum, kdybychom provoz hodně omezili, asi bychom přežili, ale znamená to, že umělci budou pracovat za plat prodavaček v Kauflandu," hodnotí kurátor Jan Freiberg.

Z 50 procent je úspěšný i taneční prostor Kredance z Českých Budějovic. Přijde mu sice dotace na činnost, ale na festival Město v pohybu nezbylo. Bára Paulátová z Kredance spoléhá, že obdrží grant Visegradského fondu. Pokud ne, festival se odehraje v okleštěné podobě.

„Tím spíš, že od města jsme zatím grant nedostali, jen zprávu, že si máme  zažádat ve druhé výzvě, ale doporučili nám festival zkrátit. Na činnost máme o třetinu méně. Vzhledem k tomu, že náš provoz není založen na grantech, nepoloží nás to, ale program, na kterém jsme chtěli postavit novou podobu Kredance, nebude tak bohatý, jak jsme doufali," shrnula Paulátová.
K těm, kteří dotace dostanou, patří Muzeum fotografie 
v Jindřichově Hradci, táborský Baobab či Mezinárodní keramické sympozium v Bechyni s tradicí od roku 1968. Tomu přispívá MK každoročně 
a grant je pro něj klíčový.

„Děláme to dlouho, jsme pro ně čitelní a významná akce, nejstarší v tomto oboru na světě. Je to ojedinělá věc, v branži keramiky Mekka, má přesah do zahraničí, a na ministerstvu jsou si vědomi, že jsme unikátní," myslí si organizátor Jiří Hlušička.

Neúspěšným zbývá ještě malá naděje.  MK totiž přiznalo, že stále chybí alespoň 
30 milionů, potřebných k dosažení stavu z loňského roku. „Nepovažujeme tuto oblast za rozpočtově uzavřenou, budeme usilovat o zlepšení," uvedl Jan Vondryska z ministerstva.