Věhlasné muzikanty ze zahraničí, místní kapely, stylovou atmosféru, hudební nástroje na zdech. To všechno nabídne nový klub Jazz & blues Highway 61, který se otevře v českobudějovickém Domě kultury Slavie. První koncerty se tu uskuteční již na konci června.

Klub má stejný název jako dosavadní podnik v ulici U Černé věže, který se tímto do Slavie stěhuje. „Je to jeden z nejprestižnějších bluesových klubů v Čechách s obrovským jménem mezi nadšenci v Evropě. Chceme, aby tady pokračoval v podobném duchu, pouze jsme k blues navíc přidali jazz," vysvětlil dramaturg Slavie Jiří Grauer.

Právě jazzu bude patřit vůbec první večer v novém Highway 61. Již 29. června tu vystoupí americký trombonista Fred Wesley s kapelou. „Proslavil se hraním po boku Jamese Browna. Jeho jazzová hudba má přesah k funku a taneční muzice. Chceme tím ukázat, že jazz má mnoho podob," doplnil Grauer.

Následující den bude slavnostní otevírání klubu pokračovat koncertem Dani Robinsona. „To je takový malý zjev na české scéně – černoch z Ameriky, který cestoval po Evropě, zalíbilo se mu v Praze, a tak tu zůstal. Má výhodu v tom, že hraje velice dobře na kytaru ve stylu Jimi Hendrixe, navíc i skoro stejně vypadá a dělá podobnou show," popsal dramaturg a provozní klubu Karel Machart. Dani Robinson vystoupí v Budějovicích se svou kapelou Czech Stone Free.

Dále Jazz & Blues Highway 61 slibuje minimálně jednu akci týdně. Objevit by se tu postupně měla celá řada hvězd obou žánrů. Na programu je již  koncert amerického tria Medeski, Martin & Wood, přijedou také špičkoví jazzoví hudebníci ze Slovenska, Rakouska i Polska. Totéž platí o bluesmanech. „Připravujeme i zajímavý projekt k výročí Rolling Stones. Skvělí slovenští muzikanti se totiž u této příležitosti dali dohromady, každý se naučil dvě skladby od Stounů a teď k tomu pořádají megakoncert," uvedl Machart.

Do nového klubu budou návštěvníci vcházet hlavním vchodem Slavie. Uvnitř se ale ještě musí dokončit stavební úpravy. „Prostor bude vybaven moderní světelnou a zvukovou technikou, bude tam bar inspirovaný americkými kluby  a na zdech spousta artefaktů – hudební nástroje, plakáty, vstupenky na koncerty," popsal Grauer.

Kapacita klubu bude vyšší než v dosavadním Highway 61. Na sezení ke stolům se sem vejde zhruba 80 lidí. Pro větší koncerty je navíc možné stoly odklidit a rozšířit tak prostor.