V úterý v 10.44 hodin dosedla zhruba čtyřmetrová socha na střechu českobudějovického hotelu Budweis. Dílo s názvem Sedící figura vytvořil Jakub Flejšar a patří k pátému ročníku výstavy Umění ve městě.

Usazení sochy trvalo necelé dvě hodiny. Zvedal ji autojeřáb, předtím ještě museli technici na střechu přimontovat masivní kovový podstavec. Nejnáročnější pak bylo samotné vyzvednutí sochy. „Můžeme, pomalu a teď dolů," dirigoval vše 32letý Jakub Flejšar. Sochu sestavil z několika desítek prken, která mu na pile nařezali podle modelu. Jednotlivá dřeva pospojoval pomocí vrutů a lepidla.

Na akci Umění ve městě vystavuje Flejšar každoročně. Například v roce 2009 měl na náměstí Bránu mezi přírodou a městem, zamřížované prostory naplněné dřevem a větvemi. Loni na nábřeží Malše střežila vchod do Biskupské zahrady jeho zadumaná socha Sedící.

Dřívka formuje v lidské postavy již několik let. „Je to moje klasika, model  zvětšený do extrému, čtyřmetrová figura, jíž hotel slouží jako židle. Díky soše může dokonalá architektura získat hru a jiskru, která jí někdy chybí," míní Flejšar, který má zajímavé i druhé povolání - trénuje juniorskou reprezentaci snowboardistů.

Podle Michala Trpáka, českobudějovického sochaře a hlavního organizátora výstavy, rozvíjí jeho kolega tradici soch na fasádách domů. Na hotelu si Flejšarova figura posedí až do půli září.