Rok a půl příprav, hledání majitelů, přemlouvání, aby se na delší čas vzdali svých oblíbených obrazů. Náročná práce předcházela aktuální výstavě ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích. Výsledkem je kompletní kolekce raných děl Michala Singera, která dosud nebyla nikde k vidění. Obrazy z 80. a počátku 90. let odrážejí především život na pražském Smíchově.

„Jedná se o nejranější fázi tvorby Michala Singera, jež se nám jevila jako velmi zajímavá, a proto jsme se ji rozhodli zachytit, dokud to jde. Byla to mravenčí práce, ale bavila nás. Ty obrazy, ačkoli vznikaly v šedi 80. let a bezčasí totality, jsou neuvěřitelně barevné a ukazují nám hrdiny každodennosti a městskou periferii," popsal kurátor Patrik Šimon. Díla získal od více než třiceti soukromých vlastníků.

Ve Wortnerově domě tak shromáždil zhruba 70 obrazů. Expozice překvapila i samotného autora. „Na mnohé jsem už zapomněl nebo jsem si myslel, že jsou ztracené. 
V mládí jsem obrazy hodně rozdával, teď se ukázalo, že někteří mí kamarádi jich měli třeba sedm. To, že tady tahle stará díla najednou vidím pohromadě, je pro mě moc příjemné," řekl Michal Singer.

Výstava děl Michala Singera ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích.Za zásadní označuje mimo jiné malý obrázek, který zachycuje krev v pražském metru. Je to jedno z jeho prvních děl. „Pak je pro mě také důležitý Výsměch intelektuálním debatám. Odráží to, jak se stavím k intelektuálnímu přístupu ke světu, který ale také 
z části mám v sobě. Vypořádávám se tak určitým způsobem sám se sebou," doplnil.

Výstava zabírá obě patra Wortnerova domu. Úvod expozice je věnován ukázkám poezie Michala Singera. Nejdůležitější díla pak podle kurátora návštěvníci najdou 
v prvním patře. Jsou zde například obrazy Noc jako dortík a Noční chodec.

Většina děl zobrazuje typické obyvatele pražského Smíchova v době autorova mládí. Ten říká, že všechny obrazy mají reálný základ. Při tvorbě vycházel z toho, co viděl, slyšel nebo zažil. Platí to například o Libeňském chodci, portrétu invalidy o berlích, který prochází ulicí. „Mám kamarády, kteří se v 80. letech nastěhovali asi do šestého patra domu v Libni, a já jim tehdy slíbil, že jim pomůžu vymalovat. Klátil jsem se tam 
u stropu, najednou zpozorněl a málem vypadl z okna, protože jsem dole v ulici zahlédl toho invalidu. Byl to takový zvláštní moment," vzpomněl.

Malíř podle něj jako rybář loví zážitky, ale ten správný získá teprve tehdy, že se samotného lovení vzdá. „Kdybych denně chodil a zevloval po Libni, tak bych na ten správný motiv nenarazil. Takhle to přišlo samo," říká Michal Singer.

Kurátor Patrik Šimon připomíná, že obrazy z 80. a počátku 90. let jsou velmi konkrétní a vyprávějí jasný příběh. „Je zvláštní, že tehdy byl Michal Singer takhle realistický a dnes je to živelný expresionista. Je to zázračná změna a jsem zvědavý, kam jeho tvorba půjde dál," uvedl.

Výstava děl Michala Singera ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích.Také se podle svých slov při plánování výstav vždy snaží najít autora, který je něčím typický, má na první pohled snadno rozeznatelný rukopis, ale zároveň nebyl ještě zcela objeven. Michala Singera označuje za pokračovatele Skupiny 42. „Je jedním ze solitérů své generace. Nezískal žádné výtvarné vzdělání, proti své vůli se stal topičem, ale vystudoval filozofii. To je paradox dějin téhle země. Myslím, že je to pro jeho tvorbu důležité a dnešním mladým umělcům to možná chybí," dodal Patrik Šimon.

Michal Singer říká, že jej spolupráce s kurátorem ovlivnila. Shromažďováním jeho díla mu umožnil nahlédnout na sebe samého, uvědomit si, kým byl. „Takové zrcadlo může být romantické, protože odkrývá lesk minulosti, ale na druhou stranu vrhá ostrý stín na to, co dělám teď a co budu dělat dál. A to není úplně lehká situace," popsal Michal Singer.

K výstavě vychází publikace Michal Singer – Utajená hvězda undergroundu, která obsahuje stovku barevných reprodukcí. „Publikace je průkopnickou prací, protože poprvé kompletně ukazuje rané dílo Michala Singera. Velkou zásluhu na tom má autorka knihy Marianna Placáková a Alena Bláhová, manželka malíře, která napsala esej," řekl Patrik Šimon.

Ve Wortnerově domě v Českých Budějovicích zůstane výstava do 25. ledna. Otevřeno je denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné činí 50 korun. Dnes 
a 22. ledna se navíc uskuteční komentované prohlídky s autorem. Začínají v 17 hodin.