Najdete zde kolem devadesáti děl z encyklopedie Člověk a země o historii lidstva od francouzského geografa a teoretika anarchismu Éliséa Recluse. V historické malbě se někdy objeví abstraktní prvky, jinak jsou ilustrace realistické. Šéfkurátor AJG David Kubec říká: „Když to zjednoduším je to něco jako Nation Geographic, historie lidstva.“

Ilustrace zadal sám autor knihy. Zajímavé je, že jednou z nich je vypodobení Mistra Jana Husa. Autor knihy si Kupku vybral z přátelství, ale také kvůli jeho ironickému a satirickému pohledu. Ve své době bylo toto dílo považováno za kontroverzní například pro vyobrazení nahoty.

„Vždycky vznikla úvodní stránka. Třeba Palestina. Potom Recluse napsal kompletní zpracování té země včetně historie. Na konci je Kupkova viněta, která to glosuje,“ přibližuje knihu a detailní ilustrace David Kubec.

Podle něj František Kupka v ilustracích vytěžil spoustu tiskařských a grafických technik, které už dnes nejsou tolik známé.

AJG téma vybrala kvůli výročí republiky. „Je v tom cítit vlastenectví. Kupka také působil aktivně ve válce jako člen vojenské roty Nazdar,“ vysvětluje šéfkurátor. Na výstavě uvidíte nejkomplexnější ilustrátorskou práci Františka Kupky. Chybějící kusy zprostředkuje videoprojekce. Díla jsou zapůjčena z Galerie Pro Arte z Prahy.

Přijít se můžete podívat až do 7. října.