Německý historický film Nebe a peklo – Martin Luther se nyní natáčí v jižních Čechách. Štáb točil na Kratochvíli, od středy do pátku se filmuje v Českém Krumlově, v druhé půli listopadu se filmaři přesunou ještě na hrad Zvíkov. Přestože jde o německý film, všechny scény vznikají v Česku.

Hlavní roli hraje Maximilian Brückner, čeští herci jako Čestmír Řanda se objeví ve vedlejších rolích. Brückner je z Krumlova nadšený .„Asi nikdy jsem neviděl tak krásné město, je fantastické. Mám štěstí, že jsem roli dostal, velmi mě baví, každý den se těším na natáčení tak, jak jsem se nikdy netěšil. Pokouším se, opravdu pokouším, Martina Luthera nějak pojmout,“ řekl herec.

Snímek režíruje Uwe Janson. Dvoudílný televizní film odvysílá příští rok německá stanice ZDF. „Celý se natáčí v Česku, příběhem je podobný jako byl náš reformátor Jan Hus,“ řekl Jan Jurkovič, lokační manažer firmy Mia Film, která spolupracuje s německou produkcí Ufa Fiction. Snímek vzniká k výročí 500 let od začátku reformace církve, které připadá na příští rok. Martin Luther (1483 – 1546) byl německý kazatel, zakladatel protestantismu.

Reportáž přináší čtvrteční Deník a jeho jihočeské mutace.