Jako babička budu dost naštvaný, až přijdu na gotiku. Slova, jež pronesl jeden zaměstnanec Alšovky, dokreslují, jak převratná věc se v hlubocké jízdárně zrodila. Alšova jihočeská galerie (AJG) v nové stálé expozici, kterou otevře 16. dubna, propojila špičková díla gotiky a moderního umění. Madona z Kamenného Újezdu se tak dívá na plátno Zeď vzpomínek od Kamila Lhotáka, socha Ukřižovaný z Třeboně se potkává s obrazem Mikuláše Medka Oslava 21 870 červených centimetrů. Toyen, Zrzavý a Valter vs. Mistr Třeboňského oltáře, Mistr Madony ze Žebráku a Mistr Alexander. Na jednom místě.

Kolekce nazvaná Meziprůzkumy přináší něco přes sto prací, její příprava stála milion korun. „Alšova jihočeská galerie byla dosud brána jako ta, která vlastní hlavně gotickou sbírku. My bychom chtěli, aby naši návštěvníci pochopili, že jsme muzeem umění, které má výborné sbírky od roku 1300 až do současnosti. Poprvé jim představujeme – ve stálé expozici – díla, která patří zejména do moderního 
a současného umění,“ řekl ředitel AJG Aleš Seifert.

Alšovka tak mísí středověk 
a 20. století. Název Meziprůzkumy odkazuje na literární dílo historičky umění a spisovatelky Věry Linhartové, která v 60. letech pracovala v AJG jako kurátorka. Nákupy děl se po jejím nástupu radikálně proměnily, z té doby pocházejí klenoty sbírky, český surrealismus, poválečná abstrakce.

Více informací v pátečním Deníku a jeho jihočeských mutacích.