Čerta ze sušeného ovoce, hračky z časů prababiček, šavli na krájení perníku, hračky 
z ořechových skořápek jako kočárek nebo kolébku a mnoho dalšího nabízí Jihočeské muzeum (JM) na adventní výstavě, která začala v pátek a potrvá do 3. ledna. Zaměřuje se na předvánoční období, na průběh adventních a mikulášských trhů. Návštěvníky přenese do první poloviny 20. století a seznámí je s tím, co si rodiče a prarodiče mohli před Vánoci koupit či s jakými světci a jejich obchůzkami přišli do styku.

„Řekli jsme si, že uděláme adventní mikulášské trhy, jak mohly vypadat na začátku 
20. století, co všechno tam mohlo být. Máme zastoupený převážně dětský svět: hračky, loutky, knížky, betlémy, pečivo, perníky, vánoční ozdobičky, cukrovinky, a protože jsme v jižních Čechách, tak jsme tam dali i část věnovanou podmalbám,“ řekla etnografka muzea Alexandra Khadka. Druhá část sálu se věnuje adventním obchůzkám spojeným se jmény prosincových světic a světců. Expozice připomíná sv. Barboru, Mikuláše, Antoše a Lucii.

Muzeum otevře i 24. prosince a na silvestra, po oba dny od 9 do 13 hodin. „Tatínci, kteří chtějí ulevit maminkám, k nám mohou vzít na Štědrý den dětičky,“ řekla mluvčí JM Hana Švejkarová.

Více informací a přehled doprovodných programů v sobotním Deníku a jeho jihočeských mutacích.