Ke spolupráci s JD ho pozval umělecký šéf baletu Lukáš Slavický, který se s ním zná už 20 let. Oba tanečníci se spolu přátelí. „Chtěl jsem jednou choreografii Petra Zusky v repertoáru JD mít,“ vysvětluje Lukáš Slavický a dodává: „Jsem mu hrozně vděčný za to, že k nám přinesl původní věc. To není u choreografa jeho formátu úplně samozřejmé.“

„Řekl jsem mu, že chci rozsekat Dvořáka Janáčkem,“ vypráví Petr Zuska. Postavil vedle sebe dvě kontrastní hudební předlohy a to fragmenty z Rekviem Antonína Dvořáka a Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka.

Petr Zuska se nechal inspirovat pocitem, jež zažil, když navštívil po letech dům, kde zemřela jeho osamělá teta trpící schizofrenií. „Začalo to tam na mě padat. Byl to zvláštní mix mého dejavú a atmosféry strachu, který měla,“ vzpomíná. Narativní části tanečního večera ale nezachycují její životní cestu ani stavy.

Tanečníky na jevišti doprovodí podle Petra Zusky nejlepší současná klavíristka Božena Steinerová. Umělkyni čeká na jevišti také herecká akce. „Nedával jsem tam žádné taneční kroky pochopitelně. Ale i tak je to pro neherce i pro netanečníka obtížné,“ říká režisér.

„Vzniklo představení s nádhernou hudbou a obsahem,“ pochvaluje si Lukáš Slavický. Premiéru navštivte v pátek 23. května v 19 hodin v českobudějovickém Domu kultury Metropol.