Byl to překvapivý pohled. Zámecká jízdárna plná obrázků i knih a po obvodu sedm dětí ve spacáku nebo pod dekou. Proměnily se totiž v literární automaty a vzbudit je mohl člověk rumbakoulí či jiným hudebním nástrojem.

Děti z budějovické ZUŠ Piaristická tak originálně zpestřily zahájení výstavy V knize ukryté, které včera přilákalo do Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou stovky žáků z 55 škol celého kraje.

Téma expozice (potrvá do 29. dubna), čtvrté svého druhu v Alšovce, navazuje zejména na loňskou výstavu Zdeňka Buriana, která přilákala 7735 lidí, přičemž přes polovinu tvořili žáci a studenti.

Jízdárnu zaplnilo zhruba 1500 prací a jejich obsahová šíře opravdu ohromí. Hned u vstupu zaujmou Nové zlivské pověsti. Děti z tamních ZŠ a ZUŠ  sepsaly několik příběhů, zájemce se dočte třeba o zlivském pokladu s hlavním hrdinou jménem Jiří Rum Čmajz a dozví se, jak se z loupežníků stali obchodníci. Z Vodňan dorazila Eskymácká abeceda, ateliér TVOR přispěl Encyklopedií kouzelných tvorů a Nebezpečných šelem.

V českokrumlovské ZŠ Za Nádražím vymýšlely děti legendy o městských domech. „Paní učitelka řekla, ať k tomu napíšeme příběh, který se tam mohl stát. Tak já jsem napsala Dům hrůz, ve kterém strašilo, ale dopadlo to dobře. Ráda čtu dobrodružné knížky, třeba Robinsona Crusoe, teď ale hlavně povinnou četbu,“ popsala jedenáctiletá Kristýna Litvanová.

Jen strohý a neúplný výčet toho, čím kolekce láká, zabere hodně místa: ilustrace hrdinů dětských knih, knihovny ještě nenapsaných knih, leporela, komiksy, pravěké jeskynní malby, iluminace, ex libris, překvapení ukryté do 3D knih. Z literárních prací pak převyprávěné pohádky se zcela jinými zápletkami, vlastní příběhy doprovázené stylizovanými fotografiemi nebo kniha o pátrání po českobudějovických gotických památkách.

Očekávatelně se v expozici objevuje klasika jako Lovci mamutů, Krteček nebo Kytice. Žáci z Frymburka si za téma zvolili Staré řecké báje a pověsti, což je zjevně bavilo, protože v jízdárně včera mnoho kluků okukovalo věrohodně vyhlížející rytířské brnění. Co  vede hitparádu na budějovické ZŠ Matice školské, oznamuje nápis na stěně: Nejraději čteme Šmouly. Na táborském soukromém gymnáziu zase zpracovali Gionovu klasiku Muž, který sázel stromy.

Viděno z nadhledu, potěší návštěvníka především dvě věci: že děti čtou a že dokážou být tvůrčí. Jako třeba ty z Vodňan, které napsaly a ilustrovaly celou knihu s názvem Urážka aneb Jak pekař dostal za vyučenou. Zajímavé je rovněž zjištění, že zatímco Harryho Pottera v jízdárně skoro nepotkáte, českému hitu jménem Lichožrouti z pera Pavla Šruta věnovaly děti celou stěnu plnou ponožek.