Karfiólový les, hrnce s očima, hernu 
v podobě kuchyně, kde se dvířka od sporáku promění ve žraloka, i pocit, jaké je to procházet žaludkem, nabízí nová výstava S jídlem si nehrajem' v písecké Sladovně. Hravou formou představuje dětem fenomén jídla, počínaje výrobou, přes přípravu až po konzumaci. Potrvá do 27. dubna. V květnu vyroste ve Sladovně les, koncem roku se ve výstavu promění kniha Renáty Fučíkové Historie Evropy. Tři velké interaktivní výstavy vidělo loni ve Sladovně 33 002 lidí.

Expozice popíše příběh jídla. Jedna z častých vět, kterou dítě slýchá, je: S jídlem si nehrajem'! Ve Sladovně si s ním ale děti hrát budou a zároveň najdou odpovědi na otázky, jak jídlo vzniká, co se s ním děje 
v našem těle a jak dlouhou cestu urazí, než doputuje na stůl.

„Jedním z důležitých momentů, proč výstavu dělat, byl, když jsem vařila a moje šestiletá dcera mi řekla: mami, já už vím, z čeho je mléko. Žijeme víc a víc dál od zdrojů. Od zdrojů toho, co jíme, a pro děti je čím dál těžší si představit, odkud se potraviny berou. Přitom je to velmi důležité téma, protože jídlo tvoří energii nezbytnou 
k životu. Děti by si tu měly uvědomit základní souvislosti: z čeho pochází potraviny, co 
s nimi jídlo dělá a jak mohou 
s touto energií pracovat. Je to hravá a poučná výstava,“ řekla ředitelka Sladovny Tereza Dobiášová.

Více přináší úterní Deník