Je to symbolické. Rok a dva dny od úmrtí Petra Muka zakončí skupina Oceán, která se po 18 letech vrací na scénu, své turné v Českých Budějovicích, odkud se kdysi odrazila k velké slávě. Na koncertě, který se uskuteční 26. května od 19 hodin v Domě kultury Metropol, zároveň pokřtí nové živé album.

Novoromantická kapela nyní obráží sály ve stejné sestavě jako dřív, jen místo Muka stojí za mikrofonem Jitka Charvátová. Má za sebou již čtyři vystoupení v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě.

„Koncerty byly nádherné, někde jsme hráli po 20 letech, bylo to pro nás hezké vzpomínání, vrátili jsme se do té doby. Fanoušci o 20 let starší nás přivítali opravdu vroucně a my si to užíváme víc než tenkrát, protože máme odstup. V Bratislavě mě dojalo, když jsem tam viděl v prvních řadách dospělé chlapy, kterým tekly slzy po tvářích a zpívali,“ říká bubeník Jan Vozáry.

Zpěvačku přijali

To, jak publikum přijalo zpěvačku Jitku Charvátovou, kapelu příjemně překvapilo. Ona sama se trošku bála, ale lidé začali skandovat její jméno hned, jak při prvním koncertě v klubu Roxy přišla na pódium. „Bylo to ještě vroucnější přijetí, než jsme čekali,“ podotýká Jan Vozáry.

Během koncertu, který potrvá dvě hodiny, se fanoušci dočkají většiny starých písní. Figurují mezi nimi Prázdná ulice, Jeden den, Doteky a další, jimž muzikanti dali nové aranžmá. „Specialitou je písnička Ráchel. Bude to překvapení pro lidi, kteří si ji hlavně zazpívají sami s Petrem, jenž je tam v té chvíli s námi,“ avizuje Vozáry.

Do repertoáru zařadili jednu novou píseň, singl Odlesk tvůj. Ten se hned vyhoupl na vrchní příčky rádiových hitparád. Text napsal Petr Hons, který při koncertech plní i roli spíkra.

„Je to vlastně o hledání víry, viděno z perspektivy naší osobní, vnitřní víry, kdy jednou všechno vidíme ostře a jasně, a znenadání se nám všechno rozmazává a to, co bylo v jednu chvíli srozumitelné, je v dalším okamžiku pryč. Odlesk naší víry, naděje, hledání, pokory. Odlesk toho, co nás každým dnem povzbuzuje a neustále nás drží nad vodou,“ přibližuje Hons.

Bohouš Josef je skvělý

Jako host se v Metropolu kromě předkapely Cartonnage představí Bohouš Josef. Ten si, k velkému překvapení kapely, vybral náročné písně, zároveň však zásadní oceánské hity: Prázdnou ulici a Lék světu. „Zpívá je skvěle,“ podotýká Vozáry a jeho slova potvrzují záznamy na youtube.

Turné završí skupina v Českých Budějovicích stejně jako před 19 lety, kdy zde končila svou vánoční šňůru, jež zároveň uzavřela první etapu Oceánu. Z místního publika ale mají muzikanti trochu obavy. „Je specifické, nevíme, jestli lidé vůbec přijdou. Máme zkušenosti z tehdejší doby, že všude jinde jsme měli vyprodané sály a v Budějovicích na nás pořád chodilo jen pár lidí, doufám, že se to nebude opakovat,“ naznačuje Vozáry.

Jedním turné nový život Oceánu nekončí. Jednak u firmy EMI vyjde záznam koncertu z Roxy, přičemž tuto desku Oceán zítra pokřtí, a jednak je nakopl i singl. „Tohle byla první vlaštovka, pro nás trošku netypická, ale asi to lidi zaujalo. Je to signál, že v nové tvorbě máme pokračovat dál, že to ještě může někoho oslovit,“ myslí si Vozáry.

Comeback Oceán zvažoval, ještě když byl Petr Muk naživu. Přemlouvali ho dlouho. „Vždy chvilku souhlasil, pak zase odmítl, volal nadšený, pak zase, že s námi nic dělat nebude. Takhle to bylo dokola asi rok a půl, nakonec jsme se domluvili s Jitkou, s Petrem bychom to asi nikdy neuskutečnili. Dostali jsme chuť si zase společně zahrát,“ vysvětluje Vozáry.

Vzhledem k tomu, že koncert připadá na zmíněné smutné výročí, se ale samozřejmě bude připomínat i nejslavnější člen Oceánu. „Na Petra vzpomínáme při každém koncertě, ze začátku mu Petr Hons poděkuje,“ doplňuje Vozáry.

Oceán

Skupina Oceán z Č. Budějovic na sebe poprvé upozornila už na Rockfestu v roce 1985, kdy vznikla, a okamžitě se stala populární. Jejími členy byli Petr Muk (zpěv), Petr Kučera (klávesy), Jan Vozáry (bicí), Dušan Vozáry (klávesy) a Zdeněk Pavelec (1985 - 1987, kytara). Texty psal Petr Hons. Jejich dumavý syntetický pop se stal kultovní, podobně jako Depeche Mode. Na přelomu let 1989 a 1990 absolvovali turné s Erasure. Vydali tři alba: Dávná zem, Pyramida snů a 2 1/2. V roce 1993 se Oceán rozpadl, Muk pokračoval ve skupině Shalom a sólově, vlastní kapely měli i ostatní členové Oceánu. Loni 16. října uskutečnila kapela návrat.