Benefiční představení odehraje 24. ledna soubor J. K. Tyl v českobudějovickém Divadle U Kapličky. Komedií Jo, není to jednoduché podpoří svého kolegu a kamaráda Františka Zborníka (snímek). Výtěžek z benefice půjde na jeho onkologickou léčbu.

František Zborník (*1950) se proslavil v 80. letech jako vůdčí osbonost v ochotnickém souboru Šupina Vodňany. Spolupracoval s Jihočeským divadlem, ABC Praha i Divadlem A. Dvořáka v Příbrami, v letech 1990 – 1994 působil jako starosta Vodňan, působil také na ministerstvu kultury. Psal divadelní a rozhlasové hry i knihy pro děti. Teď žije v České Lípě, vede divadelní klub Jirásek 
a kulturní centrum v Liberci – Vratislavicích.

„Bohužel se ocitl v pozici onkologického pacienta. Jeho nádor se nachází na neoperovatelném místě a jediná nedevastující léčba je zřejmě v Proton centru na Bulovce. Částka za měsíční léčbu činí 489 770 korun, což není v jeho možnostech,“ uvedl za herce Václav Krištůfek. Jeho domovská scéna DK Jirásek proto zřídila transparentní konto a vyzvala česká divadla k podpoře. Budějovičtí ochotníci se připojili. Vstupenky na komedii, jež začne od 19 hodin, stojí 120 korun, předprodej je v síti cb system.