Rodák z Pohůrky stihl během své letité kariéry napsat stovky písniček a vydat desítky hudebních alb. Některé jeho písně se staly českým národním bohatstvím a vstoupily i do školních učebnic.

Návštěvníci koncertu budou moci zhlédnout i inscenovaný dokument o Žalmanově životě. „Vím, že to není smutný a zadumaný člověk,i když si to o něm díky jeho písním řada lidí myslí. Vím, že není introvert a vím, že ho zajímá spousta věcí, které nesouvisejí s hudbou. Snažili jsme se tohle všechno dát do filmu. A věřím, že kdo má oči otevřené, přijde skutečnému Žalmanovi na kloub. A ti, kdo ho neznají tak dobře, snad i na chuť,“ říká o svém příteli scenárista Jan Hlaváč. Žalman dlouho vzdoroval a odmítl řadu filmařů, svěřil se až do rukou scenáristovi Janu Hlaváčovi a režisérovi Zdeňku Gawlikovi. „Film je nejen o tom, co Žalman udělal pro lidovou hudbu ve svých začátcích, ale o celém jeho hudebním vývoji a také o Žalmanovi jako o člověku,“ upozornil Zdeněk Gawlik.

Renata Štolbová vystavuje v Českých Budějovicích.
V šedesáti má malířka plno nápadů

Ve filmu hraje Pavel Lohonka svého dědečka a jeho vnuk Arnošt Šafář malého Pavlíka. Po písničkářově boku se ve filmu objeví spousta osobností, jejichž cesty se někdy zkřížily s těmi Žalmanovými. Mezi nimi Jiří Suchý, Karel Roden, Václav Neckář, Miroslav Donutil, Marek Eben, Veronika Žilková, Jiří Pavlica, Daniel Landa, Aleš Brichta, Lenka Dusilová, Jiří Černý a celá řada dalších. Z kapel pak Xindl X a pardubičtí Marien, které Žalman označuje za své hudební nástupce.

Co o filmu, při kterém procházel vzpomínkami na svůj život, říká jeho hlavní protagonista? „Na začátku jsem měl trochu obavy, jak všechno zvládneme, ale když už jsme skočili do vody, museli jsme plavat. Příprava byla náročná a pečlivá. Samotné natáčení bylo vlastně poměrně krátké ve srovnání s obrovským množstvím práce odvedené před zahájením natáčení. Jsem vděčný každému, kdo přiložil ruku k dílu, protože to nepovažuju, v dnešní době obzvlášť, za samozřejmost,“ nezapomněl poděkovat Žalman.