Tradiční dvoudenní akce začala v pátek, co nabídnout má i v sobotu. V Krajinské, Piaristické, České nebo Hroznové ulici auto nepotkáte. Dlažbu na mnoha místech přikryl umělý trávník, ulice zastiňují deštníky zavěšené ve výšce. Přímo mezi domy si můžete dát kávu a něco dobrého na zub, užít si módní přehlídky a kulturní program, mnoho atrakcí je připraveno i pro děti.

Novinkou letošního ročníku je písečná pláž u slepého ramene Malše naproti hotelu Klika. Lidé tu mohou poslouchat hudbu z pontonu na vodě, posedět a relaxovat, děti se vydovádí při budování písečných staveb. Jako tříletý Jonáš Kuba, který v sobotu ráno přišel na pláž s maminkou Žanetou Kubovou Andělovou. „Akci znám, byla jsem na ni naposledy předloni,“ řekla. „Líbí se mi, jak se festival rozšířil. Všude je plno lidí, odpoledne i živá hudba. A na rozdíl od jiných akcí je tu nabídka opravdu dobrého jídla a pití. Podle mě je to nejhezčí budějovická akce za celý rok,“ zhodnotila mladá žena, která bydlí přímo v centru Českých Budějovic. Je tady spokojená, jen by se podle ní měla vyřešit doprava na náměstí a v okolních ulicích. „Aut by tady mělo být méně, čekáme i na zavedení rezidenčních karet,“ upřesnila.

Agrosalon Země živitelka má za sebou první dva dny.
OBRAZEM: Druhý den Země živitelky

U stánku s květinovými dekoracemi v Krajinské ulici se v sobotu dopoledne zastavila paní Božena se dvěma vnučkami. „Jsme z Budějovic, ale v centru moc často nebýváme. Spíš provozujeme turistiku. Jenže dneska je vedro a moje srdíčko mi nedovolí se někde toulat, proto jsme vyrazily zhlédnout sochy vystavené v ulicích v rámci projektu Umění ve městě. A zastavily jsme se i na tomto festivalu,“ vyprávěla paní Božena. Nápad oživit centrum Budějovic tímto způsobem ocenila. „Je fajn, že tady vidím spoustu lidí.“

Festival se letos rozšířil i do Panské ulice. Novinkou letošního programu jsou také představení moderního cirkusu Bratři v tricku. Uvidíte je v sobotu v 17.30 h na Piaristickém náměstí. Od 15.30 h začíná v Krajinské ulici série módních přehlídek, na Piaristickém náměstí večer kolem 19. hodiny vystoupí Electro swing allstars, později pak Swing Thing & Papa Django. V 18 hodin vystoupí na K2 Stage u slepého ramene Vojta Adamčík při koncertu filmových a muzikálových melodií. Jde jen o střípky z programu, ten je mnohem bohatší.

Slavnost, která stojí až 900 tisíc korun, by měla podle organizátora Robina Mikušiaka ambice trvat po celé léto. Ale zatím to není reálné. Nebo má další vizi: „Pokud by se akce stala městskými slavnostmi, mohly by se Budějovice odlišit od ostatních měst, které jdou cestou historie.“