Píseň Kosmickej vandr zakončila 22. prosince dopoledne pohřeb zpěváka Stanislava Drobka Schwarze, který zemřel 11. prosince ve věku 57 let. Na českobudějovický hřbitov se s ním přišly rozloučit stovky lidí, i Jiří Veisser, jeden ze zakladatelů Rangers, který dělal Drobkovi, společně s Naďou Urbánkovou, kmotra jednoho alba.

„Tehdy mě o to požádal  redaktor Českého rozhlasu Zdeněk Schwager, desku jsme křtili v Armáďáku. Vzpomínek jsou mraky. Potkávali jsme se na různých štacích a skončilo to happy endem: když jsme se zpoza Prahy přestěhovali do Ostrolovského Újezdu, zjistil jsem, že tam Drobek bydlí - sešli jsme se v jedné vesnici,“ zavzpomínal Jiří Veisser. Dorazil i písničkář Josef Fojta, známý ze skupin Sunplugged, Mustang Bluesride nebo In Memory. „Taťka s ním hrál, pro nás to byl strejda Drobek,“ popsal. Mezi dalšími smutečními hosty byl také Zdeněk Marek z vyhlášené českobudějovické hospody U Nezmara.

Poslední rozloučení zahájila písnička Poslední kovboj. „Vždy miloval, když s ním lidé zpívali. (…) Přál by si, abyste i dnes zpívali s ním,“ vítala smuteční hosty řečnice. Drobkova manželka Věra vzpomínala, že její muž měl velké a otevřené srdce a miloval legraci: „I v nemocnici dokázal mrknout na sestřičku a zavtipkoval.“ Jedna ze zpěvákových dcer, Lucie, mluvila hlasem zlomeným pláčem. „Největší zkušenost, co mi dal, jsem si uvědomila až po jeho smrti: na všechny se usmíval.(…) Nikdy na ten úsměv nezapomenu.“ Druhá Drobkova dcera, Niki, napsala tátovi vzkaz na rozloučenou, přečetla ho za ní smuteční řečnice. Ve velmi dojemném dopise mj. psala, že by si nejvíc přála, aby si s nimi táta ve středu zase sedl ke štědrovečerní večeři a že denně zažívá několik věcí, o něž by se s tátou potřebovala podělit, ale už nemůže.

Jiná dojemná chvíle nastala, když smuteční síní zněla písnička Tam u nebeských bran. Během ní zařehtal kůň, který čekal venku, symbolicky s prázdným sedlem. Jeho jezdec už odjel…

ČTĚTE také: Zemřel Drobek, legenda jihočeské country