Slavnost Město lidem – lidé městu zaznamenala úspěch a tento víkend oživí České Budějovice její druhý, rozšířený ročník, jehož velkým lákadlem je soubor La Putyka. V pátek 
a sobotu přinese akce  koncerty, divadla či dílny pro děti i dospělé. Vstup je zdarma.

„Jedná se především o Krajinskou ulici, která se stejně jako minulý rok pokryje živou trávou,“ řekl hlavní pořadatel akce Robin Mikušiak. Oproti loňskému roku se program rozkročí i do části Hroznové ulice a na Piaristické náměstí, na kterém se představí cirk La Putyka. Ten je jedním z mála hostů, většina vystupujících je z Českých Budějovic.

Na Piaristickém náměstí zahrají ještě Jihočeská komorní filharmonie a divadlo japonského režiséra Nori Sawy s obří loutkou Vlkoryb. 
V Krajinské ulici, opět zčásti zakryté trávou, zazní hudba,  objeví se bubenické show, pohádky, cirkus, kejklíři a ohňová show skupiny Amanitas. Kdokoliv se může zapojit do tanečních a dalších dílen.

Umění ve městě je název výstavy soch, které zaplnily centrum Českých Budějovic. Na snímku třímetrová zlatá moucha, kterou na Černou věž umístil sochař Michal Trpák.

Opět se přidá Michal Trpák, autor slavné mouchy, která přistála v roce 2011 na Černé věži. Loni zavěsil do Krajinské ulice obří sochy, nyní dokončuje čtyři metry vysoké ocelové dílo. „Veliký vodovodní kohout, ze kterého bude vytékat tráva a poteče po celé Krajinské,“ popsal sochař, který letos posedmé připravill sochařskou akci Umění ve městě, vystavoval v Anglii, Itálii a připravuje zakázku do Německa.

Pro všechny hravé nachystala radnice sobotní program na Sokolském ostrově. Na kouli 
o průměru 180 centimetrů vyroste barevná mozaika ze střepů, které se do ní budou vlepovat postupně celý den a zájemci je dostanou na místě. „Ovšem pokud máte doma svůj vlastní střípek s příběhem nebo vzpomínkou ze starého porcelánového hrnečku nebo talířku, můžete jej přinést s sebou,“ řekla mluvčí radnice Jitka Welzlová. Mozaika ozdobí některé veřejné prostranství a připomene tak podle pořadatelů jedinečnost společného úsilí.

V sobotu večer pak po hladině Malše poplují lampiony štěstí, které se budou vypouštět u slepého ramene po 20. hodině. Vyrábí se a dovezou jen pro tuto akci přímo z Asie. Minulý rok byly lampiony absolutně vyprodány.

„Hlavním cílem celé akce je, aby se lidé sešli a bavili sami podle svého. My jim pro jejich zábavu jen vytvoříme podmínky a zajímavé kulisy,“ řekl Robin Mikušiak.