Zahájení expozice se muselo konat bez něj. Poté přišel nouzový stav a galerie byla dočasně uzavřena. Nyní je ale výstava Festival knih Jana Bauera v Městské galerii Vodňany prodloužena až do 21. června. Jan Bauer ji prvně spatřil až v úterý 12. května.

Co si na expozici prohlédnete? „Především jsou tam vystaveny moje knihy, které zapůjčila Městská knihovna Vodňany. Sám jsem dodal pouze své úplně první knížky, které knihovna nemá k dispozici,“ nastiňuje spisovatel a vyjmenovává, co je ještě k vidění: „Dále novinové články a rozhovory, plakáty zvoucí na besedy a křty knih i některé z literárních cen, které jsem získal.“ Prohlédnete si také kufříkový psací stroj, na němž napsal Jan Bauer asi 50 knih, než přešel na počítač. „Věnoval jsem ho už před časem vodňanskému Městskému muzeu a galerii,“ vysvětluje.

Déšť, ilustrační foto
Výlet v sobotu pro déšť raději vynechte

Jan Bauer ne vše vydával pod svým jménem. Použil například pseudonymy Felix Krumlowský nebo Anna Březinová. Zajímavostí je, že se omylem na výstavu dostala i kniha jmenovkyně Anny Bauerové, historičky a autorky řady historických románů. „Přes shodné příjmení jsme však příbuzní nebyli,“ vysvětluje dál.

Že dobrá obálka prodává knihu, považuje za nepochybnou pravdu. U historických románů se však musí dbát na věrohodnost. „Už se mi stalo, že v případě románu z počátku patnáctého století dal výtvarník na obálku Karlův most s barokními sochami, které tam tehdy ještě nestály,“ vzpomíná autor, který protestoval a nechal obálku předělat.

Mobilní telefon - Ilustrační foto
Město ukončí provoz telefonních linek, které pomohly v době pandemie

Za sebou má Jan Bauer jako všichni izolaci doma. V době nouzového stavu vznikl titul Vraždící golem. Koronavirus, kvůli němuž zrušil křest či besedy, v tom však prý nehraje roli. „Termíny odevzdávání rukopisů jsou neúprosné a nemůžete se na nic vymlouvat,“ líčí.

Od psaní se pilný autor nenechá odlákat hospodou či třeba divadlem.