Snili jste někdy o tom, že si knihu prohlédnete ve 3D? Nyní máte možnost. Unikátní publikaci o Táboře a okolí dal dohromady patriot tělem i duší Vladimír Ječmínek. Obsahuje přes 800 barevných fotografií a anaglyfů – stereofotografií.

Vybrat musel z tisíců fotek, které 'sbíral' tři roky. Na knize pak strávil rok práce. Výsledkem je publikace o 155 stránkách. Vyšla v únoru v nákladu jednoho kusu. Jeho pořizovací cena je 5000 korun a Ječmínek nyní hledá někoho, kdo by mu knihu pomohl vydat, aby se následně objevila na pultech obchodů.

Kombinuje v ní klasické a stereoskopické fotografie. „Miluji Tábor a dlouhodobě ho filmuji. Vybírám si danou lokalitu v nejvhodnější okamžik pro filmování a zároveň si vše vyfotím. Kromě standardní fotografie však pořizuji zároveň i ty stereoskopické, plastické. Obojí jsem nakonec v knize zužitkoval," vysvětluje Vladimír Ječmínek, který má s bratrem za sebou mnoho  DVD s filmy o Táboře.

Originální vynález

Kniha, která vznikala mezi lety 2008 a 2011, mapuje krásy a vzhled Tábora i jeho okolí. Významným prvkem je architektura města začleněná do přírody. „Vybral jsem si tematické skupiny a ty jsem fotografoval počínaje jarem a konče zimou. To je princip knihy. Ukázat krásu jednotlivých míst v daném okamžiku, a to tak, aby i v něm samo roční období vyniklo svojí rozmanitostí," říká Ječmínek.

Díky 3D snímkům se divák dostává do perspektivy a hloubky fotografie. Zejména vyniknou velké celky a příroda, která  doslova ožívá. Architektura pak získává na mohutnosti, tak jako na snímku s věží hradu Kotnov.

Plastické fotografie uchvátily Ječmínka už v dětství. „Fascinoval mě reklamní letáček punkevních jeskyní Macochy z 50. let, kde byl pohled do hloubi jeskyně a byly vidět krápníky. Krása byla v tom, že i přesto, že byl snímek černobílý jen s barevným posunem, vzal jsem modročervené brejličky a žasnul. Tento systém je znám již dlouho a dodnes se nezměnil. Nyní se uplatňuje i u barevných fotografií a dají se fotit živé věci v pohybu."

Jak to Ječmínek dělá? Vzal dva stejné kompaktní fotoaparáty. Spojil je lištou, zbavil se tak stativu a bylo. Zařízení zkusil poprvé na Táborských setkáních. „Je to sice těžké, protože se musí zmáčknout spouště v jeden okamžik a ne vždy se to povede, ale po chvilce cviku to docela jde. A když se zadaří, výsledek je naprosto úžasný. Jen na mě všichni koukají jako na blázna, že fotím dvěma foťáky," usmívá se.

Protože ho nebavilo se na fotky dívat jen doma v počítači, rozhodl se je dát na papír. Jak stojí v mottu publikace: Lepší jedna kniha plná fotek, než tisíce fotografií schovaných v počítači.

Kompletní dílo bude mít podle Ječmínka  200 stran. Autor chce, aby bylo zábavné a ukázalo krásu a barevnost lokalit, provedlo čtenáře po Táboře a zachovalo vzpomínky. Fotografie doplní informace a texty se zajímavostmi o nafocených místech.

Nesnažil se konkurovat publikacím o Táboře či turistickým průvodcům. „Chtěl jsem, aby tomu, co si knihu koupí a podívá se do ní, aby mu vyvolala vzpomínky na to, co v Táboře prožil, co ho na místech oslovilo. Mít možnost porovnat, jak roční období změnilo náladu a atmosféru  fotografovaných míst. Aby se jeho vzpomínka ztotožnila s mým pohledem na krásu Tábora. Podobně je to u filmu, vždy evokuje něco, co člověk zažil," upřesňuje autor.

Pro vzpomínky

Jedním dechem dodává, že kniha je určena především lidem z Tábora či těm, kteří  mají k městu hlubší vztah. „Asi si ji budou kupovat ti, kteří budou chtít uchovat to, co mají rádi. Je pak milé, když je venku ošklivo a můžete si v klidu listovat fotografiemi. Život každého člověka stojí na vzpomínkách, ač si to mnohdy neuvědomujeme. Dnes fotíme, ale zároveň zapomínáme, že jednou budeme muset my sami našim potomkům vzpomínky zprostředkovat," doplňuje.

Jeho nejbližší plány jsou jasné. Žádat o dotace, shánět peníze a vybírat nakladatele. I proto si knihu vydal sám, aby měl co ukázat.  Plánuje náklad 500 kusů, cena by neměla přesáhnout 500 korun

DAVID PELTÁN