Již 21. ročník historického festivalu Táborská setkání letos obohatí kapely jako No Name, J.A.R., Michal Prokop s Framus Five, Visací zámek i Miro Žbirka. Nebude chybět historický program, divadlo i výstavy. Festival se koná od pátku do neděle.

Hned první novinkou je, že akci v pátek od 19.30 hodin na Žižkově náměstí nezahájí tradiční orchestr Swing Band Tábor. „Domácí swingový soubor odjíždí hrát do našeho partnerského města Škofja Loka ve Slovinsku. Nahradí ho Big Band Českého rozhlasu pod vedením Václava Hlaváče," poznamenala místostarostka Lenka Horejsková.

Z historického programu nechybí nic. Od 20.45 hodin vyrazí od náměstí T. G. M. ohňový průvod. Následuje předání vlády města Janu Žižkovi a ohňostroj. Poté následuje koncert Miro Žbirky s kapelou a punkové legendy Visacího zámku. „Je řada lidí, kteří se na koncert těší. Už jsou to starší pánové, takže nejde 
o hudbu pouze pro mladé. Posluchače si jistě najdou," obhajuje netradiční bod starosta Jiří Fišer. Pro milovníky klasického rocku zahraje v nedalekém Recykle music baru skupina Cover trio.

Sobotní program začíná od 10 hodin, kdy v Holečkových sadech i na náměstí Mikuláše z Husi zahrají divadelní i hudební soubory nejen pro děti. Na hlavním pódiu na Žižkově náměstí vystoupí kromě zahraničních kapel všech žánrů také jihočeská Keramička, 
a to od 12.40 hodin. Od 13 hodin pak z Husova náměstí vyráží kostýmovaný průvod.

Novinky z designu

V budově Střelnice se od 
10 hodin koná třetí ročník festivalu mladého designu a módy. Bude možné se seznámit 
s tvorbou téměř 40 designerů 
z celé republiky. K vidění budou práce oděvních návrhářů  a šperkařů, kabelky, oděvy pro nejmenší i interiérový design.

„Novinkou je sekce zaměřená na plesovou sezonu. Nový je také workshop pro všechny věkové skupiny Ušij si svůj sešit, kdy se v průběhu celého dne návštěvníci budou moci naučit, jak vytvořit zápisník podle svých představ," řekla pořadatelka Denisa Kajdová. Nebude chybět ani módní přehlídka od 15 hodin.

Nově se letos bude hrát na zahradě Střelnice, kdy od 
10 hodin vystoupí Starý psi 
a mladý kočky revival, od 
15 hodin Jazz Je Kul Band ze Škofja Loky, Duo Denisa Gyürkeová a Klára Jakšičová a od 19 hodin Václav Koubek.

Po stopách Bílka

Na Žižkově náměstí od 18.30 hodin zahraje world music kapela Tam Tam Batucada. Pak přijde živelná smršť: Romští Bengas, slovenští No Name a špička českého funku J.A.R. Hudbou a divadlem ožijí i hospůdky a kluby.

Nedělní program by měl být odpočinkový. Začne se výstavami a bubenickým jam sessionem v Bílém altánu. 
V památkách zazní klasická, lidová i jazzová hudba. „Čím dál více návštěvníků chtělo odpočinkovou neděli strávit aktivně a hudbou. Loni se program osvědčil. Jsem ráda, že z mrtvých vstání zažívá domácí komorní orchestr Bolech, který zahraje od 10 hodin v Děkanském kostele," vypíchla Lenka Horejsková.

Oslavovat se bude i umělec František Bílek. Od 9.30 a od 14 hodin je z Husova náměstí připravena Vycházka po jeho stopách. V 16 hodin pak začne v Gotickém sále Staré radnice výstava Slavné domy a stavby Františka Bílka a manželů Petříkových.

Na hlavním pódiu od 14.30 hodin zahraje kapela Trim4, následují ji v latinskoamerických rytmech Los Quemados s brazilcem Adrianem Trindade a vrchol obstará Michal Prokop s Framus Five. Afterparty k setkáním se koná tradičně na Housově mlýně.  Rozpočet slavnosti je přes pět miliónů korun, tři miliony jdou ze vstupného.

DAVID PELTÁN