Šli lidem vstříc. A sázka na jistotu, kterou zastupují Tři mušketýři, Sluha dvou pánů nebo Rusalka, se vyplatila. Jihočeské divadlo (JD) mělo letos na točně rekordní návštěvnost a na tržbách získalo 29 milionů korun, o tři víc než loni. V příští sezoně budou vstupenky o pět až deset procent dražší, o 20 až 50 korun.

Peníze z otáčivého hlediště, představují asi 70 procent tržeb divadla. Letos je podle ředitele JD Jiřího Šestáka příliv milionů ještě cennější.

„Suma je to klíčová a pomáhá vyrovnávat letošní smolné rozhodnutí společnosti ČEZ, že nám nedali milion korun, který jsme od nich dostávali na otáčivé hlediště. To považuji za nešťastné, přitom jsme je propagovali,“ řekl Jiří Šesták (zmíněný milion dostala místo divadla Jihočeská filharmonie – pozn. red.).

Divadlo hlásí z letošní točny rekord: návštěvnost představení dosáhla skoro 99 procent. Podle vedení JD má několik příčin. Především odezněla krize: zatímco poslední tři roky bylo krumlovské vstupné pro rodiny s dětmi drahé, letos už ne.

Jihočeské divadlo mělo v roce 2014 na otáčivém hledišti rekordní návštěvnost.„Vidím trend, že ekonomicky se začíná lidem víc dařit. Vyprodala se i představení jako Divotvorný hrnec, se kterým jsme měli loni docela velké problémy, nebo dětská, která jsme před rokem měli problém prodat. Vrátil se rodinný divák,“ řekla ekonomická ředitelka JD Jana Dvořáková.

Dalším důvodem je program. Tahák vedle taháku, žádné experimenty ani nic jako loňský propadák Alpský král. „Letos jsme šli za diváky s dost vstřícným repertoárem a nenasazovali jsme tituly typu Macbeth ani méně známé opery jako Síla osudu, která byla vynikající umělecky, ale u diváků tolik nerezonovala. Včetně generálek přišlo 
55 000 lidí, počet diváků se tak podařilo vrátit na čísla, která byla před krizí,“ řekl Jiří Šesták.

Točna 2014Tržby: 29,01 milionu Kč
Diváků: 53 300
Představení: 84
Návštěvnost: 98,8%

Rozpočet JD na rok 2014:
139 milionu Kč

Zdroj: Jihočeské divadlo

V programu si nechávalo divadlo rezervu a podle toho, jak se která hra prodávala, se buď další repríza přidala, nebo naopak škrtla. Pomohl také šéf točny Tomáš Froyda (odchází do Národního divadla – pozn. red.)., díky jeho kontaktům se o otáčku víc psalo. Jiří Šesták ocenil ještě obchodní oddělení, letos podle něho funguje naplno. Přálo i počasí: vstupné se vracelo jen jednou.
Drahá Rusalka

K tomu mělo letos divadlo nižší náklady. Kromě opery Rusalka šlo o reprízy, což přineslo úspory. „Samozřejmě, že Rusalka byla nákladný titul, ale šlo mi o to setkat se 
s režisérem Jiřím Heřmanem, má intenzivní vnímání pro tento prostor. A kritika naši inscenaci označila za nejzajímavější Rusalku od revoluce,“ řekl Jiří Šesták.

V příští sezoně nabídne otáčivé hlediště čtyři premiéry a lístky zdraží o pět až deset procent. Nebude to ale plošně a Jiří Šesták připomíná, že vstupné zůstalo poslední tři roky stejné.

„Vysoká návštěvnost nám dává možnost ho příští rok zvýšit. Lístek stojí v průměru 600 korun, a když bude o 30 nebo 50 korun dražší, to už nehraje roli. Kdo nemá 650 korun na lístek, nemá ani šest set. A nevíme, jak to dopadne 
s UNESCO, možná to bude poslední sezona na této točně. Zvedáme i proto, že příští rok máme čtyři premiéry, což znamená větší náklady,“ řekl Jiří Šesták.

Rusalka na otáčivém hledišti v Českém Krumlově.

Na rok 2015, do jehož konce má nynější točna zmizet, chystá JD premiéry opery Carmen, baletu Labutí jezero, loutkohra pozve na Barona Prášila a činohra na Psa baskervillského. Prodej vstupenek začal 8. září, do včerejška jich lidé koupili 628, dalších 905 je zamluveno a v objednávkách eviduje obchodní oddělení 2578 lístků.

„Zájem je velký. Začínají se plnit hromadné objednávky na  Psa baskervillského. Naše i zahraniční cestovky mají zájem o hudební produkci, jeden termín je už dokonce plně obsazený,“ řekla šéfka obchodního oddělení Věra Ernstová.

Psa baskervillského, detektivní komedii podle románu A. C. Doylea, bude na točně režírovat Petr Zelenka, který letos napsal pro JD hru Job Interviews. Slibuje podmračenou atmosféru na blatech.

„Hlavní dvojice Holmes 
a Watson jsou v podstatě klauni, což je vděčné. Holmes je člověk, který je na drogách, píchal si kokain, pravděpodobně užíval i halucinogeny. Byl vlastně geniální feťák 
a měl svého lékaře, který mu drogy opatřoval. Charakterově je to lákavé a všichni se těšíme i na to, že to bude první detektivka na otáčku,“ řekl Petr Zelenka.