Do 6. září do Třeboně ještě přijede řada dalších umělců jako Václav Hudeček s komorním orchestrem, Prague Cello Quartet či Ivan Hlas. Jak zmínil hudebník a hlavní dramaturg festivalu Pavel "Bárny" Barnáš, o zábavu nebude nouze. „Třeboň je synergií krásného města a muziky, my sem navíc přivádíme dobré české zpěváky,“ naznačil s tím, že talenty hledají v soutěži Houpací kůň.

V sobotu dorazila díky tomuto počinu již známá jména. „Když zavzpomínám, jak před lety tito interpreti začínali, tak mám ohromnou radost, že i když v současnosti vyprodají arény, tak se k nám rádi vracejí,“ zmínil třeboňský patriot.

Ilustrační foto.
Prodloužený víkend bude ideální na koupání a venkovní aktivity

Největší odměna

Zpěvačka Jana Rychterová ho zaujala především vtipným videoklipem Víno z doby koronavirové. Potěšilo ji, že znovu hrála před živým publikem. „Jsem ráda, že vidím lidi naživo, protože to je po té odmlce pro muzikanta největší odměnou,“ popsala dojmy.

Trojice Miroslav a Lucie Vlasákovi a Jan Přeslička tvoří kapelu Epydemye. „Je dobře, že se nás fanoušci nebojí, přestože nosíme takové jméno, snad tu nezmutujeme,“ smála se Lucie Vlasáková.

Ilustrační foto.
Po týdnu bez přírůstku zaznamenali hygienici na jihu Čech nový případ nákazy

Nejočekávanější interpret začal tematicky. „Jsem zvyklý hrát na vodě, poslední čtyři koncerty jsem měl na lodi, proto je změna mít pevnou půdu pod nohama,“ zahájil koncert Ondřej Ládek alias Xindl X stejnojmennou písní Na vodě.

Během koronavirové krize se ředitel festivalu Pavel Barnáš vrátil do krajiny svého dospívání a natáčel časosběrná videa. „Chodil jsem brzy ráno a pozoroval západy slunce nad Opatovickým rybníkem. Napadlo mě to točit a setkalo se to s ohlasem, proto ve jsem v neděli pozval účastníky festivalu na jednu takovou expedici,“ přiblížil s tím, že ho k tomu vedlo právě tříměsíční období strávené v rodišti. „Naposledy jsem tu měl tolik času snad v dětství,“ prozradil.

Blíží se třicetiny

Příští rok se festival dočká kulatého ročníku. „Všechno zraje, máme myšlenky i plány, pokaždé máme nějakou specialitu. Budeme stavět na pevných základech, budou určitě Cimrmani a Nezmaři v různých podobách, “ tajnůstkařil. V sobotu hrála Epydemye společně s Xindlem X. „To jsme nečekali, oni se totiž znají,“ uzavřel s tím, že to bylo milé překvapení.