Jubilejní 10. ročník letního festivalu klasické hudby Třeboňská nocturna nabídne od 9. do 13. července v Třeboni hned pět držitelů Cen Thálie. Na tradičních místech na zámku, na nádvoří městského úřadu, v kostele svatého Jiljí a také v Divadle J. K. Tyla se představí domácí i zahraniční interpreti včetně vítězů Pražského jara. Po pondělním vystoupení absolventů hudební školy 
v rakouském Linci přehlídku naplno otevře 9. července v zámecké konírně smyčcový Aris  Quartett 
z Frankfurtu nad Mohanem.

Návštěvníci se podle ředitele festivalu Miloše Končického mohou v Třeboni těšit na interpretační umění violoncellisty Tomáše Jamníka za doprovodu klavíristy Ivo Kahánka – oba laureáti Pražského jara. Dále na vynikající slovenskou flétnistku Simonu Pingitzerovou, kterou doprovodí Komorní orchestr Český Krumlov i hlas herečky Valérie Zawadské. Jihočeská komorní filharmonie řízená Jaroslavem Krčkem zahraje se sólisty – trombonistou Lukášem Moťkou a sopranistkou Annou Klamo.

Jiří Hlaváč, dramaturg festivalu Třeboňská nocturna.„Letos jsme se zaměřili na mladé, ale významné interprety, kteří do svých vystoupení vkládají nejen mistrovství, ale i nasazení a energii mládí, jež k letním koncertům jednoznačně patří," uvedl dramaturg Jiří Hlaváč.

Jeden z posluchačsky nejatraktivnějších koncertů věnují pořadatelé populárnějším formám. Tentokrát zvolili jako téma muzikál, 12. července se na nádvoří městského úřadu představí v pořadu Večer muzikálových melodií hned čtyři nositelé Thálie 
v tomto žánru: Monika Absolonová, Alena Antalová, Petr Gazdík a Dušan Vitázek.
Jesus i Bídníci

V jejich podání zazní melodie ze slavných český i světových muzikálů jako Jesus Christ Superstar, Funny Girl, Drakula,  Kleopatra, West Side Story, Bídníci, Hello, Dolly či slavného hudebního filmu Suchého a Šlitra Kdyby tisíc klarinetů.  „I vážná hudba nemusí být vždy úplně vážná. Má své lehčí a lidovější komnaty," podotkl Jiří Hlaváč.

Vrcholem bude sobotní Pocta Emě Destinnové na nádvoří městského úřadu. Za doprovodu Jihočeské komorní filharmonie zazpívá sopranistka Anna Klamo, držitelka Ceny Thálie z roku 2011 za ztvárnění titulní postavy Lakmé ze stejnojmenné opery francouzského romantika Léo Delibese. Zazní mj. předehra k opeře Italka v Alžíru, árie Musetty a Cio-Cio-San 
z Pucciniho oper Bohéma 
a Madame Butterfly i Zvonková árie z Lakmé.

„Třeboňská nocturna  se 
v dosavadních devíti ročnících  stala nedílnou  součástí kulturního života Třeboně 
a širokého okolí  a v jubilejním desátém ročníku se chceme Třeboni i našim stálým divákům odvděčit," říká duchovní otec festivalu a jeho ředitel Miloš Končický.

Sopranistka Anna Klamo zazpívá v Třeboni 13. července na koncertě Pocta Emě Destinnové.

Dramaturgie už připravuje festivalový program na příští rok. Mezi divácky nejatraktivnějšími koncerty chystaného 11. ročníku, který se uskuteční 7. až 12. července 2014, bude vystoupení houslisty Josefa Špačka a společný koncert Lucie Bílé a sopranistky Gabriely Beňačkové.

„Jsme pyšní na číslici, která uvádí počet ročníků. Je nutné vzpomenout, za jakých okolností a podmínek festival vznikl. Je třeba říci, že byl od počátku zvýhodněn tím, že mu pomáhala řada pro tuto myšlenku zapálených lidí. Že našel v Třeboni prostředí, kde je tomuto žánru přáno. A že mu byli nakloněni i lidé, kteří  pomáhali na všech možných místech s pocitem nutnosti zviditelnit kulturní dění v Třeboni v kontextu celé naší republiky," shrnul Miloš Končický. (vkc, kot, čtk)