Jaké kosmetické potřeby používaly dámy na aristokratických sídlech? V jakých šatech se vdávala šlechtična v roce 1817? A co spojovalo Rožmberky s Rakouskem? To všechno se nyní mohou dozvědět návštěvníci na jihočeských památkách. Hrady a zámky během léta pořádají výstavy a doplňují prohlídkové trasy o řadu zajímavostí.

Do zámeckých šaten nechají nahlédnout v Dačicích. V zámecké galerii a na prohlídkové trase je vystaveno několik desítek historických oděvů z 18., 19. a počátku 20. století. Převážnou část exponátů tvoří dámské oblečení. „Jedná se sice o šaty z měšťanského prostředí, ale šité často v prestižních krejčovských salonech a podle zcela aktuálních vzorů. Každý si tak udělá obrázek o tom, jak se proměňovaly módní barvy a střihy, například zde uvidí kombinaci žluté, černé a červené," popsal kastelán Jan Mikeš.

V empírové módě se podle něj zase využívaly i průsvitné materiály, které toho příliš nezakrývaly.  Návštěvníci si však na výstavě také mohou všimnout, že se dvorské oblečení odlišovalo od ostatních především kvalitou použitých látek. „V 19. století se ale výrazné rozdíly v odívání různých společenských vrstev začínají stírat, rozšiřují se módní časopisy a tón udávají celebrity," dodal Jan Mikeš.

Nejstaršími exponáty v Dačicích jsou vyšívané a zdobené oděvy Jana Rudolfa Černína, které ještě odkazují k barokní pompéznosti. Naopak návrat k antické jednoduchosti představují svatební šaty manželky jeho syna Marie Terezie Černínové z roku 1817.

Část výstavy patří také uniformám. Návštěvníci uvidí například uniformu rakouského ministra či rytíře maltézského řádu ušitou roku 1913 pro knížete Hugo Leopolda Salm-Reifferscheidta. V expozici navíc nechybí ani doplňky – boty, klobouky, ale i historické korzety, šněrovačky a spodničky.

Výstava v zámecké galerii je během prázdnin otevřená každý den, plné vstupné činí 40 korun. Historické šaty jsou ale i součástí prohlídkové trasy, zde dospělí zaplatí 80 korun.

Tajemství života na aristokratických sídlech poodhalí také hrad v Rožmberku nad Vltavou. Zde je k vidění výstava věnovaná ženám. „Rádi bychom přiblížili střípky z obyčejného života urozených dam. Představíme proto kosmetické potřeby, luxusní stolní nádobí, pomůcky pro ruční práce nebo kolekce vějířů, které byly nezbytným dámským doplňkem," uvedla kastelánka Andrea Čekanová.

Expozice zaplnila Horní galerii hradu. Otevřeno je denně kromě pondělí, vstup volný. Zároveň se návštěvníci mohou těšit na novinky na prohlídkové trase. Tu doplňují dobové kostýmy, 25. srpna navíc přibudou květinová aranžmá. Plné vstupné činí 100 korun.

Hned tři výstavy nabízí nyní klášter Zlatá Koruna. Do 10. srpna tu má zastávku putovní expozice Rok růže. Ta se po úspěchu v Praze přesunula do jižních Čech a nově kromě historie slavného šlechtického rodu připomíná i jeho stopy v sousedním Rakousku. „Lidé se mimo jiné dozví, že Vok I. z Rožmberka byl správcem Horních Rakous i hejtmanem ve Štýrsku," připomněl za organizátory Jiří Vlach.

Dále se ve Zlaté Koruně představuje německá umělkyně Katharina Schnitzler a žáci výtvarného oboru základní umělecké školy v Krumlově.

Obrazy oživují i zámek v Jindřichově Hradci. V zámecké galerii na druhém nádvoří vystavuje svá díla malíř Jiří Sopko.  Na zámku Kratochvíle si pak zájemci mohou prohlédnout sérii fotografií Jany Rabenhauptové ze života divadla bratří Formanů a jejich úspěšného představení Obludárium.

Aktuální výstavy

Dačice
Tajemství zámeckých šaten

Kratochvíle
Obludárium bratří Formanů

Jindřichův Hradec
Výstava děl Jiřího Sopka

Rožmberk nad Vltavou
Urozené panny a paní
Ukázky dobových šatů

Zlatá Koruna
Putovní expozice Rok růže
Výstava prací ZUŠ Č. Krumlov
Výstava Kathariny Schnitzler